neděle 7. září 2014

Hruškový koláč s tvarohem a bílým vínem

Romeo a Jůlie, sůl a pepř, Starsky a Hutch, Bonnie a Clyde nebo nůž a vidlička, to jsou věci a lidé, kteří k sobě neodmyslitelně patří a jsou spojeny jedna s druhou. Další takovou dvojicí jsou hrušky a bílé víno. Poprvé jsem toto spojení viděla v receptu na hovězí líčka a už tehdy mě to zaujalo a právě dneska jsem měla možnost to vyzkoušet.
Koláč jako takový mě, ale napadl až dneska ráno. Včera při houbaření jsem si totiž natrhala i několik hrušek a protože nebyly natolik měkké, aby se daly jíst jen tak, uvažovala jsem co z nich udělat. Jako první mě napadl hruškový cheesecake, který jsem měla jednou v cukrárně a opravdu moc mi chutnal, neměla jsem ale všechny suroviny a tak jsem mírně improvizovala a udělala tuhle dobrotu.
Koláč jsem dělala poprvé, ale už ted vím, že to nebylo naposled, protože je opravdu luxusní.





INGREDIENCE:
280 g hladké mouky
160 g másla
40 g moučkového cukru
300 g hrušek
500 g tvarohu
50 ml mléka
200 ml bílého vína
drobenka (polohrubá mouka, moučkový cukr a máslo)


  1. Mouku s cukrem smícháme a přidáme změklé máslo. Vypracujeme v těsto do tvaru koule. Pokud se nám těsto nebude chtít spojit přidáváme po lžících studenou vodu, podle potřeby.
  2. Necháme 20 minut odležet v lednici a mezi tím si připravíme hrušky, které omyjeme a pokrájíme na čtvrtinky. Dáme do menšího hrnce, zalijeme vínem, přidáme lžíci cukru a necháme pod pokličkou dusit na mírném ohni, dokud hrušky nezměknou. 
  3. Tvaroh dáme do misky a zjemníme trochou mléka (kdo chce může si dát trochu cukru i do tvarohu). 
  4. Těsto vyválíme a vyložíme jím vymazanou formu na koláč, potřeme tvarohem a na něj vyskládáme změklé hrušky, polijeme trochou vína, které nám zůstalo v hrnci a posypeme drobenkou (----> smícháme cukr s máslem a postupně přidáváme polohrubou mouku. Rukou vypracujeme drobenku). 
  5. Pečeme cca 40 minut v předehřáté troubě (180 C). 
  6. Koláč můžeme podávat politý zbylým vínem. 



,




5 komentářů:

  1. to vypada fakt dobře uplně na to mam chut .... a jo hrušky a bíle víno jsou fakt super kombinace .. jednou jsem mela bazanta na hruskach, vinu a jeste neco tam bylo :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to vypadá opravdu dobře .... moc se mi líbí celý tvůj blog i fotky na fb ... a jsi moc hezká

    OdpovědětVymazat
  3. Máš pěkný blog!! :)
    Tento recept vypadá skvěle, miluju péct cokoli, ale v létě jsem začala s koláčema a moc mě to baví! :)

    http://sugar--spice--nice.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat