úterý 16. září 2014

Dýňové gnocchi

Podzim je převážně sezona dýní. Vím to už dlouho, ale nikdy jsem nijak neregistrovala jiný recept z dýně než dýňovou polévku a proto když mi kamarád řekl o tomto jídle rozhodla jsem se ho vyzkoušet ať to stojí co to stojí.
Při nejbližší příležitosti jsem si sehnala dýni a mohla jsem jít vařit.
Gnocchi jsem dělala poprvé a tak jsem nevěděla co od toho čekat a jestli to vůbec zvládnu. Když se mi něco nezdálo prostě jsem pokračovala podle uvedeného postupu a výsledek mě a celou moji rodinu překvapil. 
Jídlo jsem udělala s vajíčkem a opečenou slaninou, ale doporučuji zkusit taky vegetarianskou verzi -----> gnocchi s porkem a žampiony.

Recept jsem dala pod štítek vegetariánský přestože jsem do závěrečné fáze použila slaninu. Je, ale na každém z nás co si k tomu uděláme a dýňové gnocchi sami o sobě jsou vegetariánské.





INGREDIENCE:
500 g oloupané dýně (máslové nebo hokaido)
500 g brambor 
1 vejce
sůl, pepř
1 hrst tymiánu 
300 g hladké mouky + něco na víc 
olivový olej


  1. Dýní oloupeme ze šlupky a lžící odstraníme jadérka uvnitř. Společně s oškrábanými brambory vaříme ve vroucí osolené vodě dokud nám brambory i dýně nezměknou. 
  2. V míse dýni rozmačkáme vidličkou do kašovité konzistence a přidáme na struhadle nastrouhané brambory. Rukou vše promícháme a přidáme vejce, lžíci soli, pepř a tymián.
  3. Postupně přidáváme hladkou mouku dokud těsto nepřestane lepit a nebude se rozpadat. V ingrediencích jsem napsala 300 g, ale možná budeme potřebovat ve výsledku trochu víc. Vždy záleží na vodnatosti brambor a dýně.
  4. Těsto nakrojíme tak, aby nám vzniklo 4 až 6 menších knedlíčků. Z každého vyválíme dlouhé válečky o průměru asi 2 centimetry. Mokrým nožem odkrajujeme jednotlivé gnocchi velké cca 1 cm. 
  5. V hrnci necháme vařit vodu, přidáme sůl a olivový olej. Až bude voda vřít přidáváme gnocchi. Dáváme pozor, aby jsme nevařili najednou víc než dvě porce. Vaříme dokud gnocchi nevyplavou nahoru a poté asi ještě 2 minuty.
  6. Každou uvařenou várku dáme na máslem vymazaný plech. Máslo přidáme, aby se gnochci nelepily a my s nimi mohli poté snadněji pracovat. 
  7. Na rozpálenou pánev dáme 1 lžíci olivové oleje a restujeme nakrájenou slaninu dozlatova. Přidáme gnocchi a 4 rozšlehané vejce. 





4 komentáře:

  1. To vypadá nádherně a muselo to i skvěle chutnat :)

    http://recenzekamsepodivas.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. super..dýni jsem si chtěla koupit, ale nevěděla jsem co s ní a tohle je super..

    http://beautybylucka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. V létě máme dýní hokaido tolik, že potom už ani nevíme co s nimi, protože polívka každý týden se už omrzí :D Gnocchi mám moc ráda a tady ty dýňový musí být skvělý ! :)

    OdpovědětVymazat