neděle 28. září 2014

Domácí vdolečky

Mamka byla na tři týdny v lázních. Nejdřív se jí tam příliš nelíbilo, ale po několika dnech si zvykla a nechtělo se ji domu. Abychom ji přechod zpátky do reality trochu usnadnily, s babičkou jsme dneska pekli a vařili.
Recept na vdolečky je z časopisu Apetit. Už jsem podle nich dělala i domácí koblížky, které jsem na blog dávala asi před půl rokem.
Pokud jste nikdy neměli a neochutnali domácí vdolečky nebo kobližky a každou zkušenost, kterou s tímto pečivem máte je jen z obchodu děláte velkou chybu. Kynuté těsto není pro začátečníky vůbec lehké. Neříkám, že já jsem expert ve vaření, ale vzpomínám si že moje první kynuté těsto nedostálo svého názvu a ani trochu nevykynulo. Moje mamka ho nikdy nedělala a tak jsem ani nevěděla jak má těsto vypadat nebo jak dlouho ho hníst. Postupně jsem se, ale zlepšovala a dneska si troufám říct, že dělám vdolečky, které jsou správně nadýchané a rozplývají se na jazyku.
Na vdolečky můžeme dát buď povidla a nebo marmeládu a k tomu trochu zakysané smetany.





INGREDIENCE:
30 g droždí
45 g vanilkového cukru
400 g hladké mouky + na vál
100 g polohrubé mouky
45 g másla
200-250 ml mléka
1 citron
4 žloutky
3 lžíce rumu
špetka soli
tuk na smažení
marmeláda nebo povidla se zakysanou smetanou k podávání



  1. V hrníčku smícháme rozdrobené droždí, lžíci cukru, lžící hladké mouky a 4 lžíce vlažného mléka. Necháme na teplém místě a počkáme dokud nám nevzejde kvásek, cca 10 minut. 
  2. Mezitím si v míse utřeme cukr s máslem do světlé pěny a přidáváme citronovou šťávu, rum a špetku soli. Potom postupně zašleháváme jeden žloutek po druhém. 
  3. K máslové pěně přilijeme kvásek, obě mouky a zbylé mléko a vše propracujeme v hladké a vláčné těsto. Kynuté těsto mícháme tak dlouho dokud se nepřestane lepit. Při zpracování těsta musíme dbát na to, abychom do něj zapracovaly i vzduch a v těstě se tvořily bublinky vzduchu. Vdolečky pak budou nadýchanější. Necháme kynout dalších 45 minut.
  4. Těsto vyválíme na 2 cm tlustou placku a vykrojíme kolečka. Kolečka přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout. Těsně před smažením doprostřed uděláme důlek.
  5. Smažíme důlkem dolů, pozvolna z obou stran.
  6. Podáváme posypané cukrem, marmeládou a zakysanou smetanou. 






5 komentářů:

  1. Vdolečky přímo zbožňuju! :) My je děláme s tvarohem a hruškovými "povidly"

    OdpovědětVymazat
  2. Vdolečky vypadají skvěle! :)

    Jinak nominovala jsem tě na Liebster Award Tag. :)

    http://shades-of-silvie.blogspot.cz/2014/09/liebster-award-tag.html#comment-form

    OdpovědětVymazat
  3. Achich, vypadají úúžasně! Musím recept ukázat ségře :D.

    OdpovědětVymazat