sobota 20. září 2014

Citronový chleba

Citronový chleba, při pečení tohoto pečiva jsem zažila několik opravdu vtipných i bolestivých chvilek, ale sladký, máslový výsledek s nádechem citronu stál za to.
Všechny věci, které jsem při pečení potřebovala jsme už doma měli. Myslím si, že když někdo častěji peče tak, třeba až na droždí, má vše po ruce stejně jako já. Příprava těsta, když nepočítám kynutí, mi zabrala asi 15 minut.
V původním receptu byly v chlebu ještě rozinky, ale u nás doma není nikdo komu by chutnaly a tak jsem místo rozinek polila chleba karamelem.
Při nešikovném a rychlém překlápění se mi chleba trochu rozlomil, ale výsledné chuti to neubralo.






INGREDIENCE:
2 citrony
400g polohrubé mouky
200 ml vlažného mléka
30g droždí
2 vejce
120 g cukru
110 g rozpuštěného másla, ale nesmí být horké!!!
špatka soli

MŮŽEME PŘIDAT:
150 g rozinek
100 g mandlí
karamel (2 centimetry másla a 50 g cukru)



  1. Citrony omyjeme v horké vodě a počkáme dokud nebude mít mléko pokojovou teplotu.
  2. Mouku nasypeme do misky a uprostřed uděláme menši důlek. Do důlku nadrobíme droždí, přidáme mléko a špetku cukru. Mírně promícháme, jen aby se droždí smíchalo s mlékem a necháme 20 minut kynout pod kuchyňskou utěrkou za pokojové teploty.
  3. Potom přidáme zbylý cukr, dvě vejce, špetku soli, máslo, šťávu z dvou citronů a citronovou kůru a vše důkladně promíchejte a hněťte tak dlouho, dokud se těsto nebude lepit. Necháme kynout dalších 20 minut.
  4. Do máslem vymaštěné formy nandáme těsto a necháme znovu 30 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu.
  5. Pečeme na 180 stupňů asi 45 minut.
  • Během zpracovávání těsta můžeme přidat rozinky nebo mandle. 
  • Karamel: Na pánvi necháme rozpustit máslo a přidáme cukr, na mírném ohni a za stálého pomalého míchání nám asi po 4 minutách vznikne karamel, kterým můžeme polít hotový citronový chleba.






7 komentářů:

  1. Tak to vypadá moc zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  2. :D Zajimavé je jine slovo pro hnusné :D :D :D :D ..... podobný recept děláme doma a je to fakt výborné myslim že se ti to povedlo Anička

    OdpovědětVymazat
  3. Tak o tom slyším poprvé, dost by mě zajímalo, jak to chutná :)

    Welcome!♥Reviews everywhere

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příjde mi to jako něco mezi vánočkou a klasickou buchtou

      Vymazat
  4. Vypadá to hodně dobře

    OdpovědětVymazat
  5. hmmm.. to je dobrý a zajímavý recept.. určitě zkusím..

    vzájemné sledování? můj blog : http://beautybylucka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Kurnaaaa, nevim proc jeste porad nemame doma formu takoveho tvaru :( chci to taky upect!!!

    OdpovědětVymazat