úterý 26. srpna 2014

3 domácí dipy

Ke každému letu, patří grilování. Ke každému grilováni patří nějaký dobrý kus masa a ke každému grilovanému masu, bychom měli mít dobrou omáčku nebo dip. Proto jsem se rozhodla připravit na blog 3 dipy, které jsou u nás doma nejoblíbenější.





DOMÁCÍ BYLINKOVÁ MAJONÉZA:
3 žloutky
4 lžíce olivového oleje
1 lžička dijonské hořčice 
citronová štáva
hrst estragonových nebo petrželových lístků
sůl, pepř 

  1. žloutky, pokojové teploty, mixujeme do pěny. Pomalu a za stálého míchání po kapkách přiléváme olej. Přimícháme hořčici, sůl, pepř, citronovou štávu a na nudličky nakrájené bylinky.
  • Vhodný ke grilovaným mořským plodům.
  • Samozřejmě, můžeme koupit hotovou majonézu a přimíchat bylinky.


KARI DIP: 
250 g bílého jogurtu (řeckého typu- tzn. čím hustší, tím lepší)
1 lžička kari
2 lžíce majonézy
1 svazek jarní cibulky
špetka soli a pepře

  1. Jogurt smícháme s majonézou, ochutíme kari a přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Ozdobte troškou zbylou cibulky a posypte solí a pepřem a troškou kari nebo kurkumy.
  2. Dip necháme na půl hodiny v lednici.
  • Dip se hodí ke grilovaným masům, houbám, bramborám nebo grilované zelenině.
SMETANOVO-ČESNEKOVÝ DIP:
150 ml zakysané smetany
3 prolisované stroužky česneku
sezamová semínka
limetková kůra
sůl

  1. Do zakysané smetany vmícháme prolisovaný česnek a sůl. Nastrouháme limetkovou kůru a opražená sezamová semínka.
  • Hodí se k čerstvě i grilované zelenině a ke kebabu. .

5 komentářů:

  1. Super tipy! :) U nás je nejoblíbenější vše s česnekem takže by asi zvítězil třetí dip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mi nejvíc chutna všechno s česnekem :D i kdyz okolí pak asi nesouhlasí :D

      Vymazat
  2. Mně se líbí ta bylinková majonéza :D už jak jsem si ten recept jsem si řikala že to mužu zkratit tak že koupim majonezu a primicham bylinky a ty jsi to tam pak napsala :D :D

    OdpovědětVymazat
  3. tak ty se mi moc líbí, vypadají skvěle, někdy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  4. konečně to budu dělat líp než doposud :)

    OdpovědětVymazat