V posledních letech se ale naše role rozdělily a já vždycky připravím něco dobrého a brácha v neděli ráno shání kytku a dělá, že na Den matek nezapomněl.
Protože recept přidávám na blog až den před svátkem a ještě k tomu večer, snažila jsem se vybrat recept ze základních ingrediencí, které máme většinou doma vždy a i když se to nezdá vanilkové suflé toto kritérium splňuje na 100%.
Aby byl dezert trochu originálnější ozdobila jsem ho hruškami, které jsem povařila v bílém víně s lžící moučkového cukru.
INGREDIENCE:
45 g hladké mouky
45 g cukru krupice
130 ml mléka
25 g másla
3 vejce
2 lžíce vanilkového extraktu
2 lžíce vaječného koňaku
špetka soli
moučkový cukr
- Do menšího kastrůlku dáme 45 g hladké mouky a část mléka. Metličkou smícháme v jemnou kašičku, nalijeme zbytek mléka a nasypeme 35 g cukru, Na mírném ohni směs ohříváme dokud nezačne houstnout (Pokud se nám zde začnou tvořit hrudky, sejmeme hrnec z plotny a ve vzduchu mícháme dokud nebude kaše zase hladká). Celý proces by měl trvat 2-3 minuty. Přidáme vanilkový extrakt a koňak, znovu mírně zamícháme a necháme chladnout.
- Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k vychladlé směsi v rendlíku. Bílky se špetkou soli vyšleháme do polotuha, poté přidáme zbylých 10 g cukru a došleháme v pevný sníh, který poté postupně zapracujeme k těstu v rendlíku.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
- Mističky na suflé vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Nalijeme do nich připravené těsto a pečeme v troubě 13 minut. Při pečení nesmíme troubu otvírat jinak těsto nevyběhne!!!
NĚKOLIK RAD A TRIKŮ:
- Při pečení suflé použijte porcelánové mističky o objemu 200 ml, bude vám sedět čas pečení. Pokud použijete jinou velikost musíte tomu přizpůsobit i dobu pečení.
- všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
- mističky naplňte až po horní okraj.
- Suroviny si tentokrát opravdu zvažte.
- Bílky vmíchejte do těsta opravu opatrně.
- Mističky v troubě pokládejte přímo na rošt.
- Aby bylo suflé dokonalé mělo by se podávat max. 60 sekund po vytažení z trouby---> Suflé při pečení rychle a krásně nakyne (může zvětšit svůh objem až 2x), stejně rychle ale při vytažení z trouby klesne a proto jestli chceme zažít ten očekávaný "wow efekt" podáváme suflé co nejrychleji!!!
*Já jsem doma neměla po ruce vaječný koňak a tak jsem ho tam prostě nedala :D a nic se nestalo...
o muj božeee to vypadá úžasně.. Dělala jsem podle tebe to čokoládové suflé ale tohle vypada tak nadýchaně a proste wow... Každým receptem se zlepšuješ :)
OdpovědětVymazatDnes som to vyzkušala a super receptík :) Valerie
OdpovědětVymazat