Na jaře je ale celkem obtížné sehnat kvalitní dýni, která je cenově přijatelná a proto jsme se rozhodli udělat klasické gnocchi z brambor a jako třešničku na dortu přidat i trochu špenátu.
V mém případě je dělaní gnocchů neuvěřitelná piplačka, dokud nepřidáte dostatek mouky tak se vzniklá bramborovo-špenátová hmota všude lepí a mouka se víří až se Vám z toho chce pšikat.
Z hotové hromady těsta musíte ještě vytvarovat přes 100 malinkých gnocchů což Vám může trvat klidně i půl hodinky (záleží jak jste šikovní).
Když ale gnochci poprvé zkusíte poznáte, že se Vám dlouhá práce a příprava vyplatila.
*GNOCCHI- Hodně lidí neví jak se správě vyslovuje název této italské přílohy a snaží se s sním poprat po svém, proto není divu, že v češtině nenajdeme více zkomolených názvů než právě u těchto italských knedlíčku.
V italštině se C+ Chi čte jako KI a GN jako Ň z toho vyplývá, že řádná výslovnost tohoto jídla je: ŇOKY...
*Gnocchi jsem dala mezi vegetariánská jídla, protože samotné knedlíčky jsou vegetariánské a upečené kuře na fotkách je jen "příloha".
INGREDIENCE:
2 kg brambor na pyré
1/2 sáčku mraženého špenátu
1 vejce
1 kg hladké mouky
sůl, pepř
- Brambory oškrábeme a uvaříme v osolené vodě. Až budou brambory uvařené slijte je a přidejte k nim mražený špenát, přikryjte pokličkou a nechte vychladnout.
- Studené brambory rozmačkáme vidličkou a smícháme se špenátem, přidáme vejce, 1 lžíci soli a pepř.
- Do vzniklé bramborové hmoty postupně přidáme a zpracujeme hladkou mouku. Začneme na 600 gramech a dále přidáváme podle potřeby. Těsto se nesmí lepit a přesto musí zůstat vláčné.
- Z těsta vytvoříme 5-6 válečků, které vyválíme a nožem odkrojujeme asi 1 cm velké dílky. Jednotlivé kousky v ruce vyválíme do oválků a vaříme ve vroucí osolené vodě s 1 lžící olivového oleje.
- Gnocchi vaříme 3-4 minuty nebo dokud nevyplavou na povrch.
- Uvařené knedlíčky vyložíme na olivovým olejem vymazaný plech.
- Do vody přidáme olivový olej aby se nám gnocchi nelepily k sobě.
- Pokud si nejste jistí, jestli jste do těsta přidali dost mouky můžete si jeden knedlíček na zkoušku uvařit, pokud se budou rozpadat přidejte do těsta další 4 lžíce hladké mouky.
- Ze začátku jsou gnocchi celkem měkké, ale po vychladnutí mírně ztuhnou a zpevní.
- Když Vám gnocchi zbudou můžete je dát do uzavíratelného plastového sáčku a dát je do mrazáku. Poté je vytáhnete podle potřeby a 3 minuty vaříme v horké vodě.
Vypadá to nádherně :) Já mám v plánu ty dýňové, takže až na zahrádce porostou, hned se do nich pustím :)
OdpovědětVymazattak to je super klidne pak posli fotku
VymazatDneska jsem si je dělal na oběd, ale neměl jsem špenát a tak jsem tam dal nějakou smes bylinek, kterou má mamka na balkone (bazalka, tymián...) a jsou opravu výborné.. recept dávám do oblíbených a doporučuji
OdpovědětVymazatto zní dobře určitě nekdy zkusím a jsem ráda, že se recept líbil
Vymazat