První madlenky pocházející z Lotrínska ve Francii prý vymyslela mladá slečna jménem Madelaine, která je prodávala návštěvníkům svatojakubské pouti. K pravdivosti této teorie přispívá i fakt, že madlenky mají tvar mušle a právě mušle jsou považovány jako symbol poutě.
INGREDIENCE na 15 kusů:
160 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 vejce
85 g cukru krystal
špetka soli
1 lžička vanilkového aroma
1 lžíce citronové kůry
85 g másla
cukr moučka na poprášení
- Připravíme si jednu větší mísu a dvě misky. Do velké mísy rozklepneme vejce a přidáme cukr. Mixerem šleháme asi 4 minuty dokud nám nevznikne krémová pěna.
- Do jedné ze dvou misek dáme máslo, které necháme rozpustit v mikrovlnce. Ve druhé smícháme hladkou mouku se špetkou soli a prášku do pečiva.
- K vajíčkové pěně po částech přidáváme hladkou mouku a zchladlé máslo.
- Formičky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vymazané a vysypané formičky naplníme připraveným těstem (formičky plníme asi ze 3/4) a pečeme v předehřáté troubě 12-15 minut na 170 stupňů.
miluju madlenky nekdy bys ale mohla zkusit i makronky tobe se urcite povedou a me by zajímal nejaky odzkouseny recept
OdpovědětVymazatmakronky :D ty už mám v plánu dlouho, ale pořád jsem se k nim nedostala :D není to nějak jednoduché
Vymazat