V ponuré šedi britské gastronomie, ale prosvítá pár jídel za které by se nemusel stydět žádný národ. Jedním z těchto jídel je určitě i pastýřský koláč nebo-li "shepherd´s pie", můžeme ho najít v mnoho variacích třeba s treskou a hráškem "fisherman´s pie" nebo s hovězím masem "cottage pie".
Samotný koláč je vlastně směs mletého masa a zeleniny (hrášku, mrkve) s peřinou z bramborové kaše. Na ingrediencích samo o sobě není nic moc zajímavého. Každý měl někdy bramborovou kaši nebo mleté maso, ale společně v netypickém, domácím, anglickém jídle ho musí vyzkoušet každý.
INGREDIENCE:
750 g brambor
2 cm másla
1 žloutek
45 ml mléka
15 ml smetany
sůl, pepř
500 g mletého hovězího masa
200 g hrášku
100 g mrkve
1 cibule, nakrájená na jemno
1 lžíce rajčatového pyré
1 lžíce čerstvých lístků tymiánu
1 lžíce čerstvých lístků rozmarýnu
2 stroužky česneku
sůl, pepř
trochu mouky
- Brambory oloupeme a vaříme. Měkké brambory rozmixujeme s máslem, mlékem a smetanou dohladka. Osolíme, opepříme a přidáme vaječný žloutek.
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
- Cibuli s česnekem si nakrájíme na drobno a orestujeme na olivovém oleji. Přidáme mleté maso a stále restujeme asi 4 minuty. Přisypeme hrášek a mrkev a zasypeme hladkou moukou. Promícháme.
- Přidáme rajčatové pyré, bylinky a dusíme pod pokličkou asi 15 minut dokud nám nevznikne hustší omáčka.
- Do zapékací nádoby vložíme masovou směs a na ni opatrně rozprostřeme bramborovou kaši. Kaši rozetřeme do všech rohů.
- Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, dokud nebude kaše na povrchu zlatavou barvu a nebude mírně křupavá.
Takhle to vypadá dobře, ale s mletým masem nejsem moc kámoška :D
OdpovědětVymazatWelcome!♥Reviews everywhere
já mlete maso v obchodě nekupuji radsi si ho namelu doma sama
OdpovědětVymazatWow tak to vypadá dobře a také si maso meleme doma :)
OdpovědětVymazat