pátek 30. října 2015

Bánh Mí: bageta v asijském stylu

V poslední době jezdím do Prahy celkem často a vždy když se tam objevím, nezapomenu se zastavit v asijkém bistru Bánh Mi makers.
Do prahy je to ale celkem daleko a nemůžu tam za úžasnými bagetami jezdit tak často jak bych chtěla, proto jsem se rozhodla udělat si je i doma.
Bánh Mí je jedno z vietnamských moderních jídel, které tam dnes najdete na každém rohu. Chutě a ingredience se všude liší a je jen na Vás, který stánek s bagetami bude pro vás ten pravý.
V Bánh Mí nejčastěji najdeme vepřové nebo kuřecí maso, ale pro vegetariány je i velice oblíbená forma s tofu s hromadou zeleniny, koření a bylinkami.
Pokud byste chtěli ochutnat pravou chuť Asie můžete zajít do dříve zmíněného bistra Bánh Mí makers a nebo jít jednou za rok na úžasný festival Ochutnej Vietnam v Praze.







INGREDIENCE:
2 francouzské bagety
1 větší kuřecí prso
2 mrkve
1 petržel
okurka
sůl, pepř
česnek
čerstvý zázvor
čerstvý koriandr
med
sojová omáčka
ústřicová omáčka
majonéza


  1. Mrkev a petržel očistíme nakrájíme na tenké hranolky. V menší pánvi rozehřejeme lžící olivového oleje a mrkev s petrželí rychle orestujeme. Přidáme sůl a pepř a čekáme dokud zelenina nezezlátne ( měla by být měkká, ale stále trochu křupavá).
  2. Kuřecí maso osolíme a uvaříme ve vodě. Mezitím si v druhé pánvi orestujeme 1 cm čerstvého zázvoru a na plátky nakrájené 2 stroužky česneku. Uvařené maso nakrájíme na kostičky a vhodíme na pánev k zázvoru a česneku. Přidáme 1 lžíci medu, sojové omáčky a ústřicové omáčky, podle potřeby dosolíme a trochu opepříme. 
  3. Bagety rozřízneme a pomažeme majonézou. Dáme do ní na kolečka nakrájenou čerstvou okurku, kuřecí maso, mrkev s petrželkou a nakonec čerstvý koriandr. 




3 komentáře: