neděle 21. června 2015

Jahodový cheesecake s mátovým cukrem

Jako každá třída i my jsme se na konci školního roku rozhodli jet na třídní výlet. Ten náš se skládal ze dvou částí 1. výšlap na Lysou a 2. následná grilovačka. 
Abychom ale nejedli celý večer jenom maso a klobásky, rozhodla jsem se udělat nějaký jednoduchý dezert, který by chutnal všem a podtrhl atmosféru letního večera s přáteli. Po dlouhém přemýšlení mě nenapadlo nic jiného než jahodový cheesecake. 
Dělala jsem ho už hodněkrát, ale nikdy se mi nepovedl takový jaký si ho můžete objednat v různých cukrárnách a kavárnách. 
Přišla jsem ale na pár fíglů, které mi povedly dovést cheesecake k dokonalosti. Určitě doporučuji sušenky rozemlít na jemný prášek a ne je jen nahrubo rozdrtit kuchyňským válečkem, jak jsem četla v mnoha receptech, protože těsto je potom nadýchanější, jemnější a přišlo mi jako by při pečení i mírně "nakynulo". Druhá věc je určitě dodržet počet vajec v náplni, protože tvaroh zjemní a bude mít krásně krémovou barvu. 
Já udělala svůj zákusek jahodový, ale samozřejmě výběr ovoce je čistě jen ve vaši režii. Jako bonus jsem si ještě připravila jednoduchý mátový cukr, kterým jsem cheesecake mírně posypala. 




INGREDIENCE:

korpus:
200 g máslových sušenek
75 - 100 g másla

náplň:
750 g tvarohu
4 vejce
1 citron
cukr krystal - podle chuti- cca 100 g
vanilkový extrakt

mátový cukr:
1 větší hrst čerstvých mátových listů (místo máty můžete použít např. i bazalku)
1 vrchovatá lžíce cukru krystal


  1. Sušenky umeleme v mixeru na jemný prášek. 75 g másla necháme rozpustit v mikrovlnce a přilijeme k sušenkovému prášku. Rukou propracujeme v těsto (kdyby sušenky nedržely u sebe, můžeme přidat zbytek másla). Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a pomocí lžíce do ní napěchujeme sušenkové těsto, pokud nám zbude trochu těsta můžete ho dát i na boky.
  2. Korpus dáme chladit do ledničky a troubu zapneme na 180°C . Mezitím si z tvarohu, 4 vajec, citronové šťávy, vanilkového extraktu a cukru připravíme náplň (všechny ingredience smícháme dohromady). 
  3. Korpus vytáhneme z lednice a pečeme ho 7 minut. Poté ho vytáhneme a necháme trochu zchladit. Do trouby mezitím vložíme hluboký pekáč do kterého nalijeme vodu, protože potřebujeme, aby se cheesecake pekl tak trochu na páře. 
  4. Do zchladlého korpusu nalijeme připravený tvaroh a pečeme v troubě 10 minut na 180°C. Poté teplotu snížíme na 130°C a pečeme 40-50 minut. Po hodině pečení by měl být cheesecake po stranách ztuhlý a uprostřed by se vám měl mírně třást. 
  5. Po upečení troubu vypneme a dvířka opatrně pootevřeme a necháme cheesecake ještě 20 minut odpočívat. 
  6.  Nakonec ho můžeme nechat vychladnout na kuchyňské lince nebo v lednici a ozdobit připraveným ovocem.
Mátový cukr:
  1. cukr s mátou nebo bazalkou rozmixujeme v mixeru dokud se obě ingredience nespojí a cukr se neobarví na zeleno. Skladujeme v uzavřené sklenici v suchém prostředí. 
  • Proč je pečení cheesecaku tak složité? --- Protože chceme aby na povrchu zůstal světlý a hlavně nesmí popraskat!!!
  • Já doporučuji cheesecake nechat v lednici odležet přes noc, protože se pak opravdu rozpadá na jazyku. 





3 komentáře:

  1. Mňam. Vyzerá super 😊 a konečne nejaký recept bez syra či mascarpone.

    OdpovědětVymazat
  2. proboha, cheesecake z tvarohu ale neni cheesecake. to je normalni tvarohovej kolac.

    OdpovědětVymazat