pátek 27. března 2015

Mini hamburgery

Jamie Oliver a Gordon Ramsey, to jsou jména dvou mých nejoblíbenějších a zároveň dvou nejslavnějších kuchařů světa.
Minulý týden jsem dokoukala celé 3 série kuchařské reality show MasterCher junior (soutěž moderoval právě Gordon R. s dvěma dalšími kuchaři) kde byly děti od 9 do 13 let. Popravdě jsem jen s otevřenou pusou koukala jak umí devítileté dítě připravit perfektní steaky, domácí pastu, upéct dort, připravit suflé a završit to kreativními jídly, které musí sami připravit na základě určitého množství přidělených ingrediencí.
Právě v této soutěži jsem se inspirovala k dnešnímu receptu. Domácí housky s česnekovou majonézou, karbanátkem s čerstvou pažitkou a lehkého salátu z rukoly s citronovou šťávou.
Mini hamburgery nebo-li slidery jsou perfektní jako jednohubky na párty nebo k letnímu grilování.









INGREDIENCE:
500 g polohrubé mouky
240 ml mléka
2 vejce
6 lžic másla
3/4 kostky droždí
sůl
3 lžíce cukru
sezamová semínka

majonéza
3 stroužky česneku

rukola
olivový olej
1 citron

500 g mletého masa
sůl, pepř
1 vejce
1 hrst pažitky


  1. Do hrníčku dáme droždí, cukr a 40 ml mléka. Vše necháme na teplém místě vzejít v kvásek.
  2. Do mísy dáme mouku, vejce, sůl, změklé máslo, kvásek a zbytek mléka. Zpracujeme v pružné těsto, které necháme znovu půl hodiny kynout.
  3. Z těsta vytvoříme menší kuličky, které vyskládáme na plech. Dáme kynout na teplé místo cca 20 minut, poté pomažeme vejcem a posypeme sezamovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. 
  4. Do mletého masa přidáme jedno vejce, sůl, pepř a na jemno nakrájenou pažitku. Z okořeněného masa vytvoříme karbanátky, které opečeme na pánvi. 
  5. Majonézu smícháme s prolisovaným česnekem.
  6. Rukolu omyjeme, pokapeme citronem a olivovým olejem.
  7. Hotové housky rozkrojíme, namažeme česnekovou majonézou, přidáme hotový masový karbanátek, salát z rukoly a přiklopíme druhou půlkou housky. Aby nám hamburgery držely můžeme je propíchnout dřevěnými špejlemi. 




3 komentáře: