sobota 28. března 2015

Madeleins/ madlenky

Madlenky patří k mnoha tradičním francouzským dezertům. Připravují se z lehkého a vláčného piškotového těsta, které můžeme oživit přidáním citronové nebo pomerančové šťávy a kůry, vanilky, levandulového aroma, mandlí nebo skořice.
První madlenky pocházející z Lotrínska ve Francii prý vymyslela mladá slečna jménem Madelaine, která je prodávala návštěvníkům svatojakubské pouti. K pravdivosti této teorie přispívá i fakt, že madlenky mají tvar mušle a právě mušle jsou považovány jako symbol poutě.



INGREDIENCE na 15 kusů:
160 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 vejce
85 g cukru krystal
špetka soli
1 lžička vanilkového aroma
1 lžíce citronové kůry
85 g másla 
cukr moučka na poprášení


  1. Připravíme si jednu větší mísu a dvě misky. Do velké mísy rozklepneme vejce a přidáme cukr. Mixerem šleháme asi 4 minuty dokud nám nevznikne krémová pěna. 
  2. Do jedné ze dvou misek dáme máslo, které necháme rozpustit v mikrovlnce. Ve druhé smícháme hladkou mouku se špetkou soli a prášku do pečiva. 
  3. K vajíčkové pěně po částech přidáváme hladkou mouku a zchladlé máslo.  
  4. Formičky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vymazané a vysypané formičky naplníme připraveným těstem (formičky plníme asi ze 3/4) a pečeme v předehřáté troubě 12-15 minut na 170 stupňů. 








2 komentáře:

  1. miluju madlenky nekdy bys ale mohla zkusit i makronky tobe se urcite povedou a me by zajímal nejaky odzkouseny recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. makronky :D ty už mám v plánu dlouho, ale pořád jsem se k nim nedostala :D není to nějak jednoduché

      Vymazat