neděle 18. ledna 2015

Kuře na koriandru s indickým chlebem naan

V zimě jsou čerstvé bylinky tzv. nedostatkové zboží. Proto mě včera, když jsem byla s mamkou na nákupu v globusu, příjemně překvapilo, když jsem tam viděla tolik různých druhů bylinek. Uvažovala jsem, které si vybrat a co z nich následně uvařím. Nakonec zvítězil svěží zelený koriandr a voňavá šalvěj.
Recept na dnešní indické kuře na koriandru jsem viděla kdysi dávno v kuchařské show na televizní stanici TV paprika. Překvapilo mě jak je to jednoduché a chutné. Na rozdíl od většiny tamních jídel není kuře ani trochu pálivé, převažují a míchají se tam spíš jemnější chuť bílého jogurtu s kuřetem a kurkumou, ale vše podtrhuje výrazné aroma čerstvého i sušeného koriandru. 
Jako přílohu jsem udělala indický chleba naan, který se k jídlu přikusuje a nebo namáčí do omáčky. Kdo by ale chtěl mít k masu klasickou přílohu muže zvolit například jasmínovou rýži, kterou vařil společně s jedním svitkem skořice. 




INGREDIENCE:
5 ks kuřecích stehen 
500 g bílého jogurtu
sůl, pepř, kari, kurkuma
100 g čerstvého koriandru
20 g celého koriandrového koření
hladká mouka na poprášení 

NA 4 KUSY CHLEBA NAAN
150 g hladké mouky
1 špetka soli
1 lžička jedlé sody
2 lžicky oleje
170 g bílého jogurtu


  1. Maso očistíme a rozřízneme na menší čtvrtky. Osolíme a opepříme. Do mísy dáme 300 g bílého jogurtu a smícháme ho se 70 g na drobno nakrájeného koriandru, solí, pepřem, kurkumou a kari kořením, nakonec si ve hmoždíři rozemeleme sušený koriandr a vše smícháme. Do marinády vložíme osolené a opepřené kuře a necháme odležet v lednici (minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc). 
  2. Kuře přendáme do zapékací misky, podlijeme vodou a přikryjeme alobalem. Pečeme na maximum dokud nebude kuře upečené a měkké. Posledních 20 minut můžeme péct maso bez alobalu, aby mělo mírně nazlátlou barvu.
  3. Mezitím než se kuře dopeče v misce smícháme hladkou mouku, sůl, jedlou sodu a 2 lžičky oleje. Přidáme bílý jogurt a rukou vše smícháme. Vznikne nám těsto, které dáme na pár minut do ledničky. Z alobalu vystřihneme 4 čtverce o průměru asi 20x20 cm. Potřeme je olejem a na každý čtverec položíme jednu vyválenou placku z těsta, které jsme před tím dali mírně vychladit. 
  4. Kuře vytáhneme z trouby a vložíme do ní připravené chlebové placky, které pečeme dohromady asi 10 minut (5 z každé strany). 
  5. Výpek, který u masa máme přelijeme do menšího hrníčku. Vaříme na mírném ohni a přidáme 200 g zbylého bílého jogurtu. Celou dobu mícháme a přidáme špetku soli a pepře, kurkumu, kari a zbylý nahrubo nakrájený čerstvý koriandr. Po 5 minutách vaření přidáme trochu hladké mouky podle potřeby tak, aby se omáčka mírně zahustila.
  6. Podáváme s upečeným chlebem.









3 komentáře:

  1. I když je to zajimavě zelene :D hihi vypada to mega dobře

    OdpovědětVymazat
  2. I když je to zajimavě zelene :D hihi vypada to mega dobře

    OdpovědětVymazat
  3. Recept na tento chléb jsem už nějakou dobu sháněla, díky za něj :)

    OdpovědětVymazat