pátek 30. ledna 2015

Spaghetti bolognese

Neznám člověka, který by aspoň jednou v životě neochutnal boloňské špagety. Je to klasické jídlo školních jídelen, sobotních obědů a českých restaurací.
Mnoho lidí, má tendenci dělat omáčku řidší s velkým množstvím rajčat a přidat další druhy zeleniny, ale správná boloňská omáčka by měla obsahovat minimum rajčat a hodně mletého hovězího masa. Aby maso na těstovinách lépe drželo měly by se z pravidla používat širší druhy nudlí jako jsou tagliatelle.
Jedna z teorii vzniku jídla tvrdí, že američtí vojáci za druhé světové války jedli italské tagliatele s boloňským ragů velice často, a proto se nebylo čemu divit, když se po svém návratu do Ameriky dožadovali toho samého jídla. Italští kuchaři jim tedy připravili boloňskou omáčku právě se špagetami.
Já si je udělala ještě s česnekovým chlebem, který se ke špagetám podává velice často právě v Americe. Jinak si myslím, že úplně nezáleží na tom jak a kde jídlo vzniklo. Hlavní je, že je velice dobré, rychlé a prostě "mňam".






INGREDIENCE:

1 balení italských těstovin (špagety, tagliatele)
500 g hovězího mletého masa
300 g rajčat v konzervě
3 ks rajčat
1 lžíce rajčatového protlaku
2 menší cibule
3 stroužky česneku
strouhaný parmazzan na posypání
olivový olej
1 lžíce třtinového cukru
1 hrst čerstvé bazalky


  1. cibuli a česnek nakrájíme na jemno a zpěníme na rozpálené pánvi s lžící olivového oleje. Přidáme mleté maso, které vařečkou rozmělníme, aby jsme nikde neměly velké kusy masa. Přidáme sůl a trochu pepře. 
  2. Až bude maso opečené po částech k němu nalijeme konzervu na kusy nakrájených rajčat, nakrájená čerstvá rajčata a lžíci rajčatového protlaku. Necháme dusit pár minut pod pokličkou. (Pokud bude potřeba, můžeme přidat trochu vody, ale jen tolik, aby se sama po chvíli vyvařila)
  3. Přisypeme cukr a nahrubo nakrájenou bazalku. (Pokud se nám bude omáčka zdát moc sladká přidáme víc soli nebo pepře). 
  4. Chleba, bagetu nebo jakékoliv jiné pečivo opečeme na pánvi tak, aby bylo mírně křupavé a potřeme ho oloupaným stroužkem česneku. 
  5. Omáčku podáváme s uvařenými těstovinami, parmazzanem a česnekovým chlebem. 










4 komentáře:

  1. máš strasne krasne fotky .... a spagety dělam uplně stejně akorat jsem myslela ze vznikly v Boloni v Italii

    OdpovědětVymazat
  2. K špagetám pečivo? :-O Tato kombinace se mi velmi příčí, to bych nedokázala sníst. Jinak recept fajn,taková klasika rychlovka :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Emo je to jedna z teorii vzniku :), ale je jich mnohem víc... M. každému chutná něco jiného :)

    OdpovědětVymazat