pondělí 28. července 2014

Croque Monsieur

Za pár dnů pojedu na prázdniny do Francie. Asi dva týdny nebudu přidávat žádné recepty ani fotky, a proto jsem se rozhodla udělat poslední recept před dovolenou, francouzský.
Croque monsieur je šunkovo-sýrový grilovaný sandwich. Ve francouzských kavárnách a barech ho najdeme stejně jako croissanty nebo čokoládové muffiny. Typický sýr pro tento recept je francouzský sýr Gruyere, ale s klidem můžeme použit i ementál, protože má podobnou chut a je stejně výrazný.
Při práci bych doporučovala si věci zkoordinovat a postupně rozdělit, recept nepatří k nejtěžším, ale je pár věcí, které by se mohli pokazit.
K názvu bych řekla jen tolik, že jsem hodně dlouho přemýšlela jak ho přeložit nebo opsat, ale rozhodla jsem se nechat pracovat fantazii každého z nás a říct tak jenom to, že croque [krok] znamená ''křupat nebo chroustat'' a monsieur přeložíme jako ''pán''.



INGREDIENCE:
16 krajíců toustového chleba
200 g šunky
300 g strouhaného eidamu
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
2 hrnky horkého mléka
sůl, pepř, muškátový oříšek
dijonská hořčice


  1. Na mírném ohni rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme hladkou mouku a mícháme asi 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Za stálého mícháni pomalu přiléváme 2 hrnky horkého mléka. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a 100 g sýru. 
  2. Tousty opečeme v topinkovači a namažeme hořčicí. Na toust dáme plátek šunky a přisypeme trochu sýru. Přikryjeme druhým toustem. 
  3. Vrch opečeného toustu polijeme připravenou omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Dáme do trouby na cca 4 minuty, aby se sýr na povrchu rozpekl a samotný toust byl víc křupavý. 











4 komentáře:

  1. Tak to vypadá moc dobře:-) Jsi šikulka:-)
    http://passengersmaniac.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to skvěle :) Určitě vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, byla jsi nominována u mě na blogu na tag:-)
    www.passengersmaniac.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat