sobota 19. září 2015

Mousse au chocolat / Čokoládová pěna



Tento recept mě stál jednu rozbitou skleničku na víno, kvalitní hořkou čokoládu, kterou jsem dostala na narozeniny a opravdu dlouho jsem si ji šetřila a mamčiny, podle jejich slov, drahocenné nervy, které si ale nakonec obalila připraveným dezertem.
Dokonce hned poslala bráchu pro další čokoládu, tentokrát mléčnou a bílou, abychom mohli zítra vyzkoušet mousse i v jiných barvách, příchutích a kombinácích. 
Hořkou čokoládu můžeme spojit s mátou, mléčnou s ořechy a bílou s malinovým přelivem a mandlemi. 
Čokoládové pěny jsem se hodně bála, ale podle tohoto receptu je rychlá jednoduchá a neuvěřitelně dobrá.



 INGREDIENCE:
3 ks vajec (bílky)
200 g kvalitní čokolády (hořké, bílé nebo mléčné)
50 g cukru krystal
100 ml smetany ke šlehání
25 ml brandy nebo koňaku

1 hrst čerstvé máty
2 lžíce cukru krystal


  1. 50 g čokolády nastrouháme a dáme bokem. Použijeme ji v závěru receptu na ozdobení. Zbytek čokolády rozpustíme ve vodní lázni s 25 ml brandy nebo koňaku. 
  2. Smetanu vyšleháme do tuha. Vaječné bílky šleháme mixérem do polotuha a přidáme 50 g cukru, poté pokračujeme ve šlehání dokud nám nevznikne tuhý a lesklý sníh. 
  3. Misku s čokoládou dáme mimo parní lázeň a smícháme (pomalu a opatrně) s hotovým sněhem (sníh přidáváme vždy po 3 lžících) a smetanou. 
  4.  Hotovou čokoládou pěnu přendáme do skleniček a necháme v lednici minimálně hodinu odpočinout a vychladnout. 
  5. Podáváme s krystalovým cukrem, čerstvou mátou a nastrouhanou čokoládou. 








6 komentářů:

  1. užasne fotky ... určitě vyzkousim Anička

    OdpovědětVymazat
  2. wow! tak to vypadá bezvadně! já jsem hrozný čokoholic, takže určo vyzkouším!
    BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, to musí být dobrota :) Achjo, proč čtu ty články o jídle vždycky večer :D

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji :) ... určitě vyzkoušejte a fotkami se můžete pochlubit na fb blogu https://www.facebook.com/epic.food.cz?fref=ts

    OdpovědětVymazat
  5. Téda...vypadá to senzačně, to musím zkusit :)

    OdpovědětVymazat