Tento recept mě stál jednu rozbitou skleničku na víno, kvalitní hořkou čokoládu, kterou jsem dostala na narozeniny a opravdu dlouho jsem si ji šetřila a mamčiny, podle jejich slov, drahocenné nervy, které si ale nakonec obalila připraveným dezertem.
Dokonce hned poslala bráchu pro další čokoládu, tentokrát mléčnou a bílou, abychom mohli zítra vyzkoušet mousse i v jiných barvách, příchutích a kombinácích.
Hořkou čokoládu můžeme spojit s mátou, mléčnou s ořechy a bílou s malinovým přelivem a mandlemi.
Čokoládové pěny jsem se hodně bála, ale podle tohoto receptu je rychlá jednoduchá a neuvěřitelně dobrá.
INGREDIENCE:
3 ks vajec (bílky)
200 g kvalitní čokolády (hořké, bílé nebo mléčné)
50 g cukru krystal
100 ml smetany ke šlehání
25 ml brandy nebo koňaku
1 hrst čerstvé máty
2 lžíce cukru krystal
- 50 g čokolády nastrouháme a dáme bokem. Použijeme ji v závěru receptu na ozdobení. Zbytek čokolády rozpustíme ve vodní lázni s 25 ml brandy nebo koňaku.
- Smetanu vyšleháme do tuha. Vaječné bílky šleháme mixérem do polotuha a přidáme 50 g cukru, poté pokračujeme ve šlehání dokud nám nevznikne tuhý a lesklý sníh.
- Misku s čokoládou dáme mimo parní lázeň a smícháme (pomalu a opatrně) s hotovým sněhem (sníh přidáváme vždy po 3 lžících) a smetanou.
- Hotovou čokoládou pěnu přendáme do skleniček a necháme v lednici minimálně hodinu odpočinout a vychladnout.
- Podáváme s krystalovým cukrem, čerstvou mátou a nastrouhanou čokoládou.
užasne fotky ... určitě vyzkousim Anička
OdpovědětVymazatwow! tak to vypadá bezvadně! já jsem hrozný čokoholic, takže určo vyzkouším!
OdpovědětVymazatBEAUTYPUSINKA
Krásné fotky, moc se ti povedly :)
OdpovědětVymazatMňam, to musí být dobrota :) Achjo, proč čtu ty články o jídle vždycky večer :D
OdpovědětVymazatIli Libertad
Děkuji :) ... určitě vyzkoušejte a fotkami se můžete pochlubit na fb blogu https://www.facebook.com/epic.food.cz?fref=ts
OdpovědětVymazatTéda...vypadá to senzačně, to musím zkusit :)
OdpovědětVymazat