středa 5. srpna 2015

Bruschetta & domácí ciabatta

Bruschetta [brusketa] je typicky italský předkrm, který se poprvé objevil ve střední Itálii asi v 15. století. Pod mírně složitým názvem se ale neskrývá nic jiného než čerstvé bílé pečivo, pár kusů zralých rajčat, bazalka a kvalitní olivový olej. 
Abychom si ale vysvětlili pojmy ze kterých vám může jít hlava kolem. Bruschetta je výsledné jídlo s bílým pečivem a rajčaty. Ciabatta je jen bagetka na kterou rajčatovou směs naložíme (ciabattu můžeme nahradit vekou nebo klasickou francouzskou bagetou). 
Jediný detail, který se lišil recept od receptu bylo využiti česneku. Jamie Oliver ho do své bruschetty nedával, ale Emanuel Ridi ho vyloženě doporučoval na zvýraznění chuti, proto jsem se rozhodla nechat použití česneku jako výhradně dobrovolnou volbu. Z toho tedy vyplývá, že kdo má chuť může si opečenou ciabattu potřít stroužkem česneku. 



INGREDIENCE:

Na 5 kusů ciabatty:
1 kg hladké mouky
40 g soli
20 g droždí
600 ml vlažné vody
olivový olej

Na bruschettu:
12 cherry rajčátek
sůl, pepř
1 lžíce vinného octa
1 lžíce olivového oleje
1 hrst čerstvé bazalky


  1. Do mísy dáme hladkou mouku, sůl, olivový olej (asi 3 lžíce) a 20 g rozdrobeného droždí. Vše zalijeme 500 ml vody (podle potřeby můžeme přidat zbylých 100 ml) a hněteme asi 30 minut nebo dokud se těsto nepřestane lepit. Snažíme se do těsta nahnat co nejvíce vzduchu, aby bylo po upečení nadýchané. 
  2. Hotové těsto přendáme do mísy, kterou vymažeme olivovým olejem (olejem pomažeme i samotné těsto) a necháme kynout na teplém místě asi 30 minut.
  3. Těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a rukama prohněteme. Nožem ho rozdělíme na 5 válečků, které pak prsty roztáhneme do obdelníkového tvaru. Necháme znovu odpočívat na teplém místě asi 10 minut.
  4. Troubu předehřejeme na 220 stupňů.
  5. Ciabatty pečeme asi 30 minut dozlatova. 

  1. Hotové ciabatty (bagetu, veku ...) nakrájíme na asi 1,5 - 2 cm tlusté plátky, které opečeme na rozpálené pánvi. 
  2. Rajčata nakrájíme na menší kousky a přidáme sůl, pepř, olivový olej, vinný ocet a nakrájenou hrst bazalky. 
  3. Hotovou rajčatovou směs nandáme na opečené pečivo a hned podáváme.








Žádné komentáře:

Okomentovat