pondělí 1. června 2015

Mexické nachos

Z prvního focení mi zbyly tortilové placky, které jsem měla v plánu schovat a někdy je použít na rychlou večeři nebo při nějakém receptu. Dala jsem proto bratrovi bojový úkol a řekla mu ať dá tortily do vzduchotěsného sáčku a schová je do skříňky.
Samozřejmě, že to neudělal a já je našla včera tvrdé jako broky, ale protože to bylo skoro celé balení nechtělo se mi je hned všechny vyhazovat.
Když si chcete udělat nachos můžete si je už koupit v obchodě hotové a udělat k nim jen nějakou jednoduchou domácí salsu a nebo můžete tortilu nakrájet na trojúhelníčky, které dáte na 4 minuty do rozpálené trouby dokud neztvrdnou a nezačnou křupat. V mém případě jsem už tortily tvrdé měla a proto jsem musela obrátit postup a snažit se je nalámat do požadovaného tvaru až potom.
Nakonec se mi to tak nějak povedlo a mohla jsem přejít k dalšímu kroku.
Krok 2 spočívá v tom, připravit si něco dobrého do čeho budete nachos namáčet nebo s čím je budete jíst. Klasické nachos jsou k dostání se sýrovou omáčkou, v dnešní době je ale můžeme udělat i s masem, rajčatovou nebo mangovou salsou, guacamole atd.
Já, protože jsem měla zbytek z mletého masa ze sobotních hamburgerů, jsem udělala nachos s mletým masem v kombinaci s rajčatovou salsou.



INGREDIENCE:
nachos lupínky (množství podle vašeho uvážení)
250 g mletého masa
4 rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
80 g strouhaného sýra
čerstvý koriandr
1 limetka
1/2 chilli papričky
sůl, pepř, kmín

-podle chuti můžete přidat další ingredience, pro větší mexickou atmosféru třeba fazole nebo kukuřici, podle vašich chutí třeba olivy atd.


  • Rajčatová salsa bez masa: 5-6 rajčat (nebo jedna kozerva), 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 1 hrst čerstvé petržele a koriandru, sůl, pepř, kmín, citronová šťáva, 1 lžíce třtinového cukru, 1 chilli paprička : Z čerstvých rajčat odstraníme šlupku (rajče nařízneme a zalijeme horkou vodou šlupka se pak sama oddělí). Všechny ingredience vhodíme do mixéru a rozmixujeme. HOTOVO
  1. Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájíme nadrobno a zprudka orestujeme na rozpálené pánvi. Přidáme mleté maso, které se snažíme vařečkou rozdělit na co nejmenší kousky. Sůl, pepř, kmín a nakonec šťáva z půlky limetky. Rajčata nakrájíme na vetší kusy a vhodíme k už hotovému masu a počkáme až mírně pustí šťávu. 
  2. Sporák vypneme a vmícháme 40 g strouhaného sýra.
  3. Nachos vyskládáme na talíř a na ně vyložíme připravenou masovou směs. Posypeme zbytkem sýra, čerstvým koriandrem a nakonec zakápneme zbylou limetkou. 
  4. Ihned podáváme jinak se nachos rozmočí a už nebudou křupavé.
  • Nebo můžeme dát připravenou salsu do mističky a nachos vyskládat kolem.















1 komentář:

  1. nmam ... a nemas recept i na tu mangovou salsu?? zní to fakt mega dobre

    OdpovědětVymazat