neděle 1. února 2015

Mexické tortilly

Pokud se občas koukáte na televizi, nemohli jste přehlédnout vánoční nabídku obchodního řetězce LIDL. Za pět nákupu nad 500 korun jste dostali společnou kuchařku Romana Pauluse a Marcela Ihnačáka. Kuchařka je rozdělena na dvě části. V prvotním nadšení je to opravdu dobrý a originální nápad, půlka knihy je věnována jednomu kuchaři a jeho receptům a po otočení knihy o 180 stupňů se dostanete k životu a jídlu toho druhého. Když ale potřebujete v knize rychle něco najít je soustavné otáčení spíše na obtíž.
Recept na tortilly mě ale opravdu nadchl, protože jsem se je už hodně dlouho chystala na blog udělat. Trochu mě zklamalo, že v knize nebyl napsán návod na přípravu samotných tortillových placek ale to nic nemění na tom, že jsem knihou i tortillami opravdu nadšená a tento týden jsem je doma dělala už třikrát. 







INGREDIENCE:

na tortilly (3-4 kusy):
250 g hladké mouky
60 g vepřového sádla
1 lžička soli
130 ml vlažné vody

náplň:
350 g mletého masa
3 vejce
100g anglické slaniny
ledový salát
2 velké rajčata
3 lžíce majonézy



  1. V míse smícháme hladkou mouku, sádlo, sůl a vlažnou vodu. Pokud se bude těsto lepit můžeme přidat víc mouky a trochu soli. Hotové těsto necháme v lednici na 20 minut vychladit. 
  2. K mletému maso přidáme jedno vejce, sůl a pepř. Vše smícháme a tvoříme z masa asi pěti centimetrové šišky, které pak se slaninou opečeme na pánvi. Maso i slaninu si odložíme bokem a ze zbylých dvou vajec připravíme volská oka, žloutky propíchneme a volská oka necháme opéct z každé strany.
  3. Nakrájíme a připravíme si také omytý salát a rajčata.
  4. Těsto na tortilly vytáhneme z lednice. Na moukou poprášené ploše vyválíme 3 nebo 4 placky (doporučuji je udělat co nejtenčí, protože při "smažení" mírně nabobtnají) a smažíme je na suché pánvi (tedy bez oleje) dokud nezezlátnou. (Samotné smažení tortill bychom měli nechat až nakonec, protože kdybychom je nechali odležet příliš dlouho, při balení by se začaly lámat.)
  5. Tortillu namažeme majonézou, přidáme ledový salát, opečené mleté maso, slaninu, vejce a rajčata. Zabalíme a rozřízneme na půl, aby se nám hotové tortilly lépe jedli. 


JAK BALIT TORTILLU?

Náplň se snažíme dávat doprostřed tortilly.
 Horní a dolní okraj tortilly přehneme.
Levý okraj tortilly přehneme a poté opatrně balíme. 



















3 komentáře:

  1. Proč mi to děláš ?! :D Teď mám hlad, ale určitě vyzkouším, vypadá to chutně :)
    http://spaghetka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, nikdy mě nenapadlo že tortilly jdou tak snadno udělat i doma :) Doufám, že se někdy odhodlám je zkusit, protože vypadají opravdu skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  3. :D děkuju holku je to opravdu jednoduché takže doufám, že se vám povedou

    OdpovědětVymazat