pondělí 22. prosince 2014

Citronové kuře s mátou

Dneska je první den vánočních prázdnin a já se rozhodla po dlouhé době něco zase uvařit. Recept na dnešní jídlo jsem našla v jedné marocké kuchařce, kterou jsem měla pučenou od kamarádky. Hledala jsem něco jednoduchého a přitom dobrého a proto, když jsem viděla toto citronové kuře nemohla jsem udělat nic jiného, než ho připravit.
Kuře se peče tzv, na motýlka, to znamená, že je kuře na placku a tím pádem se nemusí tak dlouho péct/grilovat a nemůže se stát, že by bylo vysušené.
Koriandr společně s mátou při pečení krásně provoní celý byt a navodí u vás doma marockou atmosféru až se vám začnou sbíhat sliny. Ke kuřeti jsem udělala lehký salát a brambory, které jsem uvařila a po půl hodině pečení jsem je přidala k masu, aby mírně zezlátly.




INGREDIENCE:
1 celé kuře

Na marinádu:
1 menší cibule (nakrájená nadrobno)
3 stroužky česneku (prolisujeme)
sůl
pepř
mletá sladká paprika
drcený kmín
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové štávy
1 hrst máty
1 hrst koriandru
1/2 lžičky semínek koriandru

Brambory k podávání


  1. Kuře omyjeme a osušíme. Ostrým nožem nebo nůžkami odstraníme páteř a vidlicovou kost. Kuře obrátíme prsíčky nahoru a dlaní ho roztahujeme tak, aby bylo co nejvíc ploché, můžeme ho zpevnit špejlemi nebo jehlicemi.
  2. Z napsaných přísad si uděláme marinádu, kterou kuře potřeme. Dáme péct do trouby (nebo na rozpálený venkovní gril 30-40 minut z každé strany) dokud nebude dozlatova upečené, během pečení ho občas potřeme zbylou marinádou.
  3. Podáváme s čerstvou mátou a citronem. 












2 komentáře: