pondělí 17. listopadu 2014

Mramorová bábovka

Každou chvilku má přijít na návštěvu naše rodinná kamarádka a oční lékařka se svou rodinou. Přinese mi ukázku brýlí z nové podzimní kolekce a já si budu moct vybrat nové okuláry z pohodlí domova. Abych se jí nějak odvděčila, upekla jsem klasiku každé správné babičky, mramorovou bábovku.
Jako malá jsem si lámala hlavu nad tím, jak se mamce povedlo, že má bábovka dvě barvy. Brala jsem to jako kouzlo, které se snad jednou taky naučím. Babička ale bábovku dotáhla do takového levelu, že už nebyla jen bílá a hnědá, ale díky přidanému barvivu třeba růžová a fialova, zelená a modrá nebo červená a oranžová.
Díky všem těmhle vychytávkám se mi při pečení této bábovky vždy vykouzlí úsměv na tváři a chutná mi o to víc.





3 vejce
130 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
120 ml oleje
240 ml mléka
230 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce kakaa

máslo a hrubou mouku na vymazáni a vyspání formy



  1. celé vejce utřeme společné s oběma cukry.
  2. Přilijeme olej i mléko a postupně zapracováváme polohrubou mouku, kterou jsme smíchali s kypřícím práškem. 
  3. Těsto rozdělíme do dvou misek. Do jedné půlky těsta přidáme 2 lžíce kakaa.
  4. Formu vymažeme a vysypeme hrubou mouku. Nalijeme do ni neobarvenou část těsta a poté čokoládovou půlku. 
  5. Pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. 









2 komentáře: