neděle 13. září 2015

Dýňové chilli

Poslední dobou toho hodně dostáváme. Před týdnem jsme dostali 2 kg jablek a dva dny zpátky zase celou tašku zralých švestek. Včera jsme nečekaně sehnali 2 velké oranžové hokaido dýně a protože jsem si v ten samý den koupila i 3 misky v Ikei, rozhodla jsem se udělat něco právě do nich. 
Přemýšlela jsem o něčem jiném než dýňové polévce a když jsem narazila na krásně voňavé dýňové chilli nebylo o čem diskutovat. 
Příprava tohoto jídla není ani tak těžká jako zdlouhavá. Fazole si musíme nechat odmočit přes noc a hovězí maso se pomalu dusí aspoň hodinu. 
Hřejivý voňavý a kořeněný výsledek, ale stojí za to. 


INGREDIENCE:
olivový olej
1 cibule
3 stroužky česneku
1 žlutá paprika
400 g červených fazolí
500 ml jakéhokoli vývaru
125 ml smetany
500 g hovězí kližky
1 větší hokaido dýně
1 červená chilli paprička
sůl, pepř, kmín, sušené chilli
1 hrst čerstvého oregána a petržele


  1. Přes noc dáme fazole do vlažné vody a počkáme dokud nenabobtnají a nezměknou. 
  2. Abychom si mohli udělat dýňové chilli potřebujeme nejdřív dýňové pyré. Hokaido dýni rozpůlíme a lžíci vydlabeme semínka. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Obě půlky vložíme do pekáče, který mírně podlijeme vodou. Dýni pečeme cca 60 minut a nebo dokud nezměkne. 
  3. Do většího hrnce nalijeme olivový olej a orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, chilli papričku, papriku a česnek. Hovězí maso, nakrájené na menší kousky, přidáme k cibuli a počkáme až se  zatáhne. Po pěti minutách přidáme červené fazole, vše zalijeme vodou a necháme hodinu pomalu dusit dokud nebude maso i fazole dostatečně měkké. 
  4. Měkkou dýni vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Dužinu vydlabeme do mísy a mixérem rozmixujeme v pyré do kterého po částech přiléváme připravený vývar.
  5. Až bude maso měkké přidáme k němu dýňové pyré, sůl, pepř, kmín, bylinky a smetanu. 
  6. Pokud se vám chilli bude zdát moc husté přilijeme ještě trochu vody.
  7. Podáváme s lžíci zakysané smetany. 





1 komentář: