Poslední dobou toho hodně dostáváme. Před týdnem jsme dostali 2 kg jablek a dva dny zpátky zase celou tašku zralých švestek. Včera jsme nečekaně sehnali 2 velké oranžové hokaido dýně a protože jsem si v ten samý den koupila i 3 misky v Ikei, rozhodla jsem se udělat něco právě do nich.
Přemýšlela jsem o něčem jiném než dýňové polévce a když jsem narazila na krásně voňavé dýňové chilli nebylo o čem diskutovat.
Příprava tohoto jídla není ani tak těžká jako zdlouhavá. Fazole si musíme nechat odmočit přes noc a hovězí maso se pomalu dusí aspoň hodinu.
Hřejivý voňavý a kořeněný výsledek, ale stojí za to.
INGREDIENCE:
olivový olej
1 cibule
3 stroužky česneku
1 žlutá paprika
400 g červených fazolí
500 ml jakéhokoli vývaru
125 ml smetany
500 g hovězí kližky
1 větší hokaido dýně
1 červená chilli paprička
sůl, pepř, kmín, sušené chilli
1 hrst čerstvého oregána a petržele
- Přes noc dáme fazole do vlažné vody a počkáme dokud nenabobtnají a nezměknou.
- Abychom si mohli udělat dýňové chilli potřebujeme nejdřív dýňové pyré. Hokaido dýni rozpůlíme a lžíci vydlabeme semínka. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Obě půlky vložíme do pekáče, který mírně podlijeme vodou. Dýni pečeme cca 60 minut a nebo dokud nezměkne.
- Do většího hrnce nalijeme olivový olej a orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, chilli papričku, papriku a česnek. Hovězí maso, nakrájené na menší kousky, přidáme k cibuli a počkáme až se zatáhne. Po pěti minutách přidáme červené fazole, vše zalijeme vodou a necháme hodinu pomalu dusit dokud nebude maso i fazole dostatečně měkké.
- Měkkou dýni vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Dužinu vydlabeme do mísy a mixérem rozmixujeme v pyré do kterého po částech přiléváme připravený vývar.
- Až bude maso měkké přidáme k němu dýňové pyré, sůl, pepř, kmín, bylinky a smetanu.
- Pokud se vám chilli bude zdát moc husté přilijeme ještě trochu vody.
- Podáváme s lžíci zakysané smetany.
Dýni mám moc ráda a tahle kombinace vypadá super :)
OdpovědětVymazatIli Libertad