sobota 9. května 2015

Vanilkové suflé

Zase se po roce blíží DEN MATEK a i já jsem té své něco připravila. Když jsme byli s bráchou malí celý den jsem vyráběli přáníčka ve tvaru srdíček a nebo se pokoušeli připravit snídani do postele dřív než mamka vstane (To bylo většinou zcela nemožné, protože naše mamka vstává šíleně brzo :D).
V posledních letech se ale naše role rozdělily a já vždycky připravím něco dobrého a brácha v neděli ráno shání kytku a dělá, že na Den matek nezapomněl.
Protože recept přidávám na blog až den před svátkem a ještě k tomu večer, snažila jsem se vybrat recept ze základních ingrediencí, které máme většinou doma vždy a i když se to nezdá vanilkové suflé toto kritérium splňuje na 100%.
Aby byl dezert trochu originálnější ozdobila jsem ho hruškami, které jsem povařila v bílém víně s lžící moučkového cukru.




INGREDIENCE:
45 g hladké mouky
45 g cukru krupice
130 ml mléka
25 g másla
3 vejce
2 lžíce vanilkového extraktu
2 lžíce vaječného koňaku
špetka soli
moučkový cukr



  1. Do menšího kastrůlku dáme 45 g hladké mouky a část mléka. Metličkou smícháme v jemnou kašičku, nalijeme zbytek mléka a nasypeme 35 g cukru, Na mírném ohni směs ohříváme dokud nezačne houstnout (Pokud se nám zde začnou tvořit hrudky, sejmeme hrnec z plotny a ve vzduchu mícháme dokud nebude kaše zase hladká). Celý proces by měl trvat 2-3 minuty. Přidáme vanilkový extrakt a koňak, znovu mírně zamícháme a necháme chladnout.
  2. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k vychladlé směsi v rendlíku. Bílky se špetkou soli vyšleháme do polotuha, poté přidáme zbylých 10 g cukru a došleháme v pevný sníh, který poté postupně zapracujeme k těstu v rendlíku. 
  3. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
  4. Mističky na suflé vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Nalijeme do nich připravené těsto a pečeme v troubě 13 minut. Při pečení nesmíme troubu otvírat jinak těsto nevyběhne!!!


NĚKOLIK RAD A TRIKŮ:
  • Při pečení suflé použijte porcelánové mističky o objemu 200 ml, bude vám sedět čas pečení. Pokud použijete jinou velikost musíte tomu přizpůsobit i dobu pečení. 
  • všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
  • mističky naplňte až po horní okraj.
  • Suroviny si tentokrát opravdu zvažte.
  • Bílky vmíchejte do těsta opravu opatrně.
  • Mističky v troubě pokládejte přímo na rošt. 
  • Aby bylo suflé dokonalé mělo by se podávat max. 60 sekund po vytažení z trouby---> Suflé při pečení rychle a krásně nakyne (může zvětšit svůh objem až 2x), stejně rychle ale při vytažení z trouby klesne a proto jestli chceme zažít ten očekávaný "wow efekt" podáváme suflé co nejrychleji!!!
*Já jsem doma neměla po ruce vaječný koňak a tak jsem ho tam prostě nedala :D a nic se nestalo...






2 komentáře:

  1. o muj božeee to vypadá úžasně.. Dělala jsem podle tebe to čokoládové suflé ale tohle vypada tak nadýchaně a proste wow... Každým receptem se zlepšuješ :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes som to vyzkušala a super receptík :) Valerie

    OdpovědětVymazat