sobota 23. května 2015

Americké donuty

Opravdu nevím proč ale celý týden mě zaplavovaly obrázky amerických donutů. Všichni foodblogeři, které sleduji na instagramu je v uplynulích dvou týdnech dělali, mí kamarádi si je kupovali na svačinu a pořád o nich někdo mluvil. Vzala jsem to jako znamení a dneska jsem se do nich pustila taky. 
Na donutech je nejlepší, že se nemusíte omezovat a jejich zdobení vás přímo nutí popustit uzdu své fantazii a kreativitě. Polevu můžete udělat ve všech barvách duhy čí postupovat od nejtmavší po nejsvětlejší, pro děti se může poleva obarvit jejich oblíbenou barvou a nebo smíchat několik barev najednou a počkat co z toho vznikne. U polevy to ale teprve začíná, americké koblihy si můžete posypat sypáním na dorty, lentilkami, marshmallow, gumovými medvídky, kokosem, oříšky, lesními plody...
Nikdo ale neřekl, že donuty musí být vyloženě sladké a tak nepohrdněte kombinacemi jako čokoláda s hrubozrnou solí a nebo čokoláda se slanými preclíky, pro fajnšmekry javorový sirup se slaninou.
Já se dneska taky vyřádila, ale zůstala jsem u kombinací, které vím, že mi chutnají a všichni je máme rádi. 

 
INGREDIENCE:
125 ml vlažného mléka
1/2 kostky čerstvého droždí
40 g krupicového cukru
300 g hladké mouky
špetka soli
60 g změklého másla
2 lžíce rumu
4 žloutky 
2 lžíce zakysané smetany

olej/sádlo na smežení

 NA POLEVU:
vanilková poleva
220  g moučkového cukru
3 lžíce mléka 
2 lžicky vanilkového extraktu

Čokoládová poleva
15 g másla
2 lžíce mléka

Poleva z javorového sirupu
4 lžíce javorového sirupu
150 g moučkového cukru
2 lžičky mléka
špetka soli


  1. Do misky rozdrobíme půl kostky droždí, přilijeme 80 ml mléka, přidáme hrst mouky a lžičku cukru. Na teplém místě necháme vzejít v kvásek.
  2. Ke kvásku prosejeme hladkou mouku a postupně přidáváme zbytek mléka, špetku soli, cukr, 4 žloutky, zakysanou smetanu, rum a na kousky nakrájené máslo.
  3. Těsto opravdu dobře propracujeme, přestaneme teprve až se přestane lepit. Necháme na teplém místě 30 minut kynout. 
  4. Vykynuté těsto mírně vyválíme asi na 1, 5 cm hrubou placku. Vykrajovátky vykrojíme kolečka o průměru cca 10 cm. Menším vykrajovátkem uděláme další dírku uprostřed kolečka tak, aby nám vznikly malé donuty. Ty dáme na plech, který mírně vysypeme moukou, aby se donuty nelepily. Necháme znovu kynout na teplém místě asi 15 minut.
  5. Rozpálíme si pánev s olejem a smažíme z obou stran asi 2 minuty nebo dokud nebudou hezky zlaté.
  6. Donuty necháme vychladnout a zdobíme podle vlastní úvahy a az použití výše zmíněných polev a ingrediencí.










4 komentáře:

  1. Mňam, vypadají úžasně! Závidím tvou šikovnost, já jsem na pečení dost nešika a tak si raději jednou za čas nějaký donut koupím, ikdyž je mi jasné, že se ani zdaleka nevyrovnají těm tvým! :)
    High Heels & the City

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají skvěle a klobouk dolů, protože se ti moc povedly! já je ale tedy popravdě nemusím, i když zbožňuji sladké :)
    BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadají nádherně ! :) Na donut mám chuť jednou za čas, tak si ho dopřeji v obchodě :) První fotka je TOP!!

    OdpovědětVymazat