úterý 14. října 2014

Restaurace Espaňa

Dneska jsem byla se svými dvěma kamarádkami ve španělské restauraci Espana v Ostravě. Slyšela jsem o ni už dávno a některé názory byly kladné a jiné mě od návštěvy Espani odrazovaly. I přesto všechno jsem tam ale dnes šla a můj názor je, že to není restaurace kam by člověk chodil každý den třeba na oběd, protože je to tam dost drahé. Samozřejmě je zde i týdenní menu, které je, jako v každé restauraci, levnější a jeho nabídka se odvíjí podle toho jaké suroviny jsou v dané období levné a jestli je zrovna sezona toho nebo toho.
Celkový jídelníček mi zrovna španělský nepřijde. Ano, najdeme tam sekci španělské speciality nebo tapas, ale čekala jsem o hodně víc. Dezerty se skládaly z palačinek, vanilkové zmrzliny a francouzské, čokoládové pěny. V klasické restauraci by si na palačince každý pochutnal, ale v místě kde se mají specializovat na gastronomii nějaké země a kde se člověk chodí dozvědět něco nového, obnovit zašlé vzpomínky z letní dovolené nebo porovnat jídlo té země o které se pokoušel doma podle kuchařky s jídlem od profesionálního kuchaře, mi to přijde celkem málo.





Interier restaurace byl podle mého názoru neuvěřitelně příjemný. Mísila se tam elegance s moderním stylem a příjemnou domácí atmosférou. Někomu by se možná mohla zdát přeplácaná, ale mě bavilo rozhlížet se a objevovat nové dekorace pověšené na zdi od černé hlavy býka po několik lodí rozmístěných po celé místnosti. Líbila se mi i malá panenka tanečnice v červených šatech, ale co se mi opravdu nelíbilo a přišlo mi to neuvěřitelně nevkusné a kýčovité byla velká televize v rohu místnosti, která byla obepnutá umělým břečťanem. V televizi se přepínaly obrazy plavajících rybiček a moří a celkově to mělo pravděpodobně budit dojem akvária. Asi by opravdu udělali líp kdyby si pořídili opravdové akvárium a vy by jste se mohli kochat uklidňujícím pohledem na plavající si ryby a nebo poslat neposedné děti spočítat kolik je v akváriu celkem ryb a zabavit je tak než vám přinesou objednané jídlo.












 Když jsme přišly byla restaurace zcela prázdná. Číšník se nám tím pádem mohl věnovat na 100 %. V jídelníčku není na výběr z mnoha jídel, ale myslím si, že je lepší mít pár jídel opravdu dobrých než mnoho jídel odfláknutých.
Asi bych se chtěla i trochu vyjádřit k pověsti, kterou restaurace má. Nevím co je na tom pravda, ale osobně bych se zde radši vyhnula mořským plodům (na to jsem dostala i doporučení od mé učitelky španělštiny), protože věty typu "byli jsme tam se třídou a místo španělštiny jsme měli všichni střevní problémy" nejsou moc dobrá reklama.
Nakonec jsme si všechny vybraly jídla z rozdílných sekcí abychom mohli ochutnávat a porovnávat jídla. Shodly jsme se na tom, že hovězí líčka na houbách a bramborovým pyré byla asi nejlepší volba. Nadchly mě ale taky těstoviny s krevetami, které si budu určitě dělat i doma a do třetice domácí bramborové gnocchi se sýrovou omáčkou, špenátem a kuřecím masem, které mi přišly díky sýru moc výrazné a nechutnaly mi.








Celkově bych restauraci hodnotila třemi body z pěti a asi bude na každém jestli ji vyzkouší, ale na to že tříchodové menu pro jednoho člověka vyjde asi na 500 možná i víc podle toho co si dáte, by každý čekal něco víc.Určitě bych chtěla aby se restaurace zamyslela nad větším výběrem ze španělského jídla v jídelníčku nebo aspoň zapojit občas něco typicky španělského do týdenního menu.

http://www.restaurace-espana.cz/

5 komentářů:

  1. Jo byl jsem tam a jako v pohodě, ale moc mě to nenadchlo byl to takovy prumer. Jinak nevím strašně se mi libi tvuj styl psani vyjadřuješ se přímo k věci a človek se fakt něco dozví :)

    OdpovědětVymazat
  2. Chtěla jsem tam zajít, ale pořád váhám .. ty fotky restaurace i jídlo vypadají dobře. Mají tam i paellu? Tu jsem si totiž dávala ve Španělsku a byla vážně úžasná :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Paellu tam maji... je jich tam vic druha ale vim ze pro jednu osobu stala asi 350 kc a pro dvě s morskymi plody neco malo pres 500

    OdpovědětVymazat