středa 29. října 2014

plněné žampiony

Už na začátku roku, když jsem si založila blog jsem tady přidala recept na plněné žampiony. V tu dobu jsem ale fotila mobilem a i já sama jsem si uvědomovala, že fotky nevypadají jako něco do čeho by jste s chutí zakously. Proto, když jsem včera viděla na farmářských trzích levné a hezké žampiony využila jsem situace a dneska jich pár udělala jako předkrm k obědu.
Recept jsem udělala znovu a přefotila.
Taky tím chci začít psát nový štítek "Jednohubky a Tapas", který jsem plánovala už několik měsíců a zaměřit se tady na různé jídla na party a oslavy, které mám ráda jak já tak mojí přátelé. 

Menší tip: když chcete žampiony použít jako jednohubky, které si na oslavě každý vezme do ruky měli byste se soustředit na to, aby jste vybírali malé žampiony, protože je o hodně jednodušší a samozřejmě pohodlnější dát si jednohubku do pusy najednou a nemuset do ní kousat víckrát. Když ale toto jídlo připravujete jako předkrm, který jíte příborem, můžete si dovolit použít žampiony trochu větší.



12 žampionů
1 cibule
2 lžíce rajčatového pyré
2 lžíce piva
1 menší hrst tymiánu
1 nožička nějaké ostřejší klobásky 
parmazán 


  1. Žampiony očistíme, odstraníme nožičku a vydlabeme vnitřek tak, aby nám vznikl co největší prostor, ale nesmíme porušit klobouček. 
  2. Cibuli a odstraněné nožičky žampionu nakrájíme nadrobno a restujeme na olivovém oleji, přidáme rajčatové pyré, pivo, tymián a kousky klobásky. 
  3. Vychladlou směs dáme do vydlabaných žampionu a pečeme v troubě asi 15 minut. 
  4. Upečené žampiony ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou a hoblinkami parmazánu. 










3 komentáře:

  1. Tak to vypadá výborně :) Žampióny jsem takhle ještě nikdy nejedla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Plněné žampiony dělávám taky. Hlavně třeba v létě na grilu. Je to super chuťovka :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat