pondělí 6. října 2014

Pastýřský koláč

Mnohokrát jsem slyšela názor, že angličané umí neuvěřitelně hodně věcí, ale vaření mezi ně nepatří. Asi bychom našli opravdu málo lidí kterým chutnají třeba octové chipsy, dušené ledvinky, rozvařená zelenina nebo typický, anglický, vánoční puding.
V ponuré šedi britské gastronomie, ale prosvítá pár jídel za které by se nemusel stydět žádný národ. Jedním z těchto jídel je určitě i pastýřský koláč nebo-li "shepherd´s pie", můžeme ho najít v mnoho variacích třeba s treskou a hráškem "fisherman´s pie" nebo s hovězím masem "cottage pie".
Samotný koláč je vlastně směs mletého masa a zeleniny (hrášku, mrkve) s peřinou z bramborové kaše. Na ingrediencích samo o sobě není nic moc zajímavého. Každý měl někdy bramborovou kaši nebo mleté maso, ale společně v netypickém, domácím, anglickém jídle ho musí vyzkoušet každý.





INGREDIENCE:
750 g brambor
2 cm másla
1 žloutek
45 ml mléka
15 ml smetany
sůl, pepř

500 g mletého hovězího masa
200 g hrášku
100 g mrkve
1 cibule, nakrájená na jemno
1 lžíce rajčatového pyré
1 lžíce čerstvých lístků tymiánu
1 lžíce čerstvých lístků rozmarýnu
2 stroužky česneku
sůl, pepř
trochu mouky


  1. Brambory oloupeme a vaříme. Měkké brambory rozmixujeme s máslem, mlékem a smetanou dohladka. Osolíme, opepříme a přidáme vaječný žloutek. 
  2. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
  3. Cibuli s česnekem si nakrájíme na drobno a orestujeme na olivovém oleji. Přidáme mleté maso a stále restujeme asi 4 minuty. Přisypeme hrášek a mrkev a zasypeme hladkou moukou. Promícháme. 
  4. Přidáme rajčatové pyré, bylinky a dusíme pod pokličkou asi 15 minut dokud nám nevznikne hustší omáčka. 
  5. Do zapékací nádoby vložíme masovou směs a na ni opatrně rozprostřeme bramborovou kaši. Kaši rozetřeme do všech rohů. 
  6. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, dokud nebude kaše na povrchu zlatavou barvu a nebude mírně křupavá. 




3 komentáře:

  1. Takhle to vypadá dobře, ale s mletým masem nejsem moc kámoška :D

    Welcome!♥Reviews everywhere

    OdpovědětVymazat
  2. já mlete maso v obchodě nekupuji radsi si ho namelu doma sama

    OdpovědětVymazat
  3. Wow tak to vypadá dobře a také si maso meleme doma :)

    OdpovědětVymazat