středa 15. října 2014

Club sandwich

Club sandwich by měl být jeden z prvních a možná snad dokonce první sandwich na světě. Četla jsem hodně teorii jak asi vznikl, ale nejvíc se mi zalíbily tyto dvě...
Jedna teorie říká, že jako první na světě nabídl svým přátelům, známým a hostům svačinku, která se vyvinula v dnešní sandwich, lord John Montag Sandwich z Anglie. Kolem roku 1750 se však jednalo jen o maso vložené mezi dva krajíce chleba.
V druhé teorii se naopak píše, že první sandwich vznikl v jednom známém anglické casinu, kde přemýšleli jak občerstvit své hosty tak, aby nemuseli přestat hrát a mohli pokračovat v utrácení svých peněz.
Co je asi nejdůležitější je, že sandwich je několika patrový. Tradičně se dělají jen dvě patra, ale pro odvážlivce jich můžete udělat třeba čtyři, pět nebo klidně deset. Aby se vám celý sandwich nerozjel a snadněji se jedl zapíchneme do něj párátka nebo špejle, které všechno zpevní a drží hezky u sebe. Na internetu se recepty malinko liší, někdo přidává vejce, někdo nakládané okurky, ale základ s kuřecím masem, slaninou, rajčaty a salátem je vždy stejný už několik desítek let.






INGREDIENCE:
12 krajíců bílého toustového chleba
400 g prsních kuřecích řízků
200 g anglické slaniny
římský salát
2 rajčata
majonéza
sůl, pepř
bramborové chipsy k podávání
špejle nebo páratka


  1. Kuřecí řízky nařežeme a naklepeme, aby byly co nejtenčí. Osolíme, opepříme a ugrilujeme na olivovém oleji. 
  2. Opečeme i kousky slaniny a všechny tousty.
  3. Opečený toustový chleba zlehka potřeme majonézou. Na něj naskládáme omytý salát a na tenká kolečka nakrájená rajčata. Přikryjeme druhým chlebem, který jsme také mírně pomazali majonézou.
  4. Na druhý krajích chleba dáme opečenou slaninu, kuřecí maso a znovu rajčata a salát.
  5. Vzniklý sandwich opatrně rozřízneme a vzniklé půlky propíchneme párátkem nebo dřevěnou špejlí.








3 komentáře: