neděle 21. června 2015

Jahodový cheesecake s mátovým cukrem

Jako každá třída i my jsme se na konci školního roku rozhodli jet na třídní výlet. Ten náš se skládal ze dvou částí 1. výšlap na Lysou a 2. následná grilovačka. 
Abychom ale nejedli celý večer jenom maso a klobásky, rozhodla jsem se udělat nějaký jednoduchý dezert, který by chutnal všem a podtrhl atmosféru letního večera s přáteli. Po dlouhém přemýšlení mě nenapadlo nic jiného než jahodový cheesecake. 
Dělala jsem ho už hodněkrát, ale nikdy se mi nepovedl takový jaký si ho můžete objednat v různých cukrárnách a kavárnách. 
Přišla jsem ale na pár fíglů, které mi povedly dovést cheesecake k dokonalosti. Určitě doporučuji sušenky rozemlít na jemný prášek a ne je jen nahrubo rozdrtit kuchyňským válečkem, jak jsem četla v mnoha receptech, protože těsto je potom nadýchanější, jemnější a přišlo mi jako by při pečení i mírně "nakynulo". Druhá věc je určitě dodržet počet vajec v náplni, protože tvaroh zjemní a bude mít krásně krémovou barvu. 
Já udělala svůj zákusek jahodový, ale samozřejmě výběr ovoce je čistě jen ve vaši režii. Jako bonus jsem si ještě připravila jednoduchý mátový cukr, kterým jsem cheesecake mírně posypala. 


pátek 12. června 2015

Ovocný crumble

Crumle je ovocný dezert s křupavou drobenkou navrchu. Je prakticky jedno jaké ovoce použijeme, já osobně mám nejradši lesní ovoce, švestky nebo meruňky. Viděla jsem ale i jablkový, borůvkový, jahodový nebo hruškový crumble.
Když jste šikovní můžete mít vše hotovo i za 30 minut, stačí jenom smíchat všechny ingredience dohromady a hodit dezert do trouby cca na 20 minut. Podává se většinou teplý, ale v parních letních dnech je výborný i jako vychlazený dezert se zmrzlinou.
Nakonec trochu k formě ve které crumble podáváme. Není nutnost použít malé zapékací mističky pro jednoho jako já, ale líbí se mi, že má každý svou vlastní porci a můžu ho tedy podávat jako dezertík k večeři. Obvykle ho ale najdeme ve verzi koláče v klasické koláčové formě.


pondělí 1. června 2015

Mexické nachos

Z prvního focení mi zbyly tortilové placky, které jsem měla v plánu schovat a někdy je použít na rychlou večeři nebo při nějakém receptu. Dala jsem proto bratrovi bojový úkol a řekla mu ať dá tortily do vzduchotěsného sáčku a schová je do skříňky.
Samozřejmě, že to neudělal a já je našla včera tvrdé jako broky, ale protože to bylo skoro celé balení nechtělo se mi je hned všechny vyhazovat.
Když si chcete udělat nachos můžete si je už koupit v obchodě hotové a udělat k nim jen nějakou jednoduchou domácí salsu a nebo můžete tortilu nakrájet na trojúhelníčky, které dáte na 4 minuty do rozpálené trouby dokud neztvrdnou a nezačnou křupat. V mém případě jsem už tortily tvrdé měla a proto jsem musela obrátit postup a snažit se je nalámat do požadovaného tvaru až potom.
Nakonec se mi to tak nějak povedlo a mohla jsem přejít k dalšímu kroku.
Krok 2 spočívá v tom, připravit si něco dobrého do čeho budete nachos namáčet nebo s čím je budete jíst. Klasické nachos jsou k dostání se sýrovou omáčkou, v dnešní době je ale můžeme udělat i s masem, rajčatovou nebo mangovou salsou, guacamole atd.
Já, protože jsem měla zbytek z mletého masa ze sobotních hamburgerů, jsem udělala nachos s mletým masem v kombinaci s rajčatovou salsou.