neděle 31. května 2015

Leden v květnu, aneb focení č. 2

Dlouho jsem přemýšlela v jakém stylu by se mělo nést lednové focení. Když nad tím zapřemýšlíte 1. měsíc v roce není charakteristický žádným svátkem ani událostí. Vánoce a Silvestr už proběhly a Valentýn, 1. máj nebo Velikonoce nás teprve čekají, proto jsem si řekla, že uděláme na začátek něco roztomilého :D.
Prvotní myšlenka byla vyfotit dvě děti s mísou domácích špaget se kterou by se mohly pořádně vyřádit a my mohli nafotit opravu zajímavé a netradiční fotografie. Jedna z maminek si to ale nakonec rozmyslela a do focení s námi nešla i přesto jsme pořád měli v záloze krásnou malou slečnu Karolínku, která má hezký úsměv, okouzlující modré oči a hlavně pořád veselou náladu.


pátek 29. května 2015

Vegetariánské lasagne se špenátem

Asi jsem zde už jednou psala, že se se svou kamarádkou Nikki snažíme udělat radikální změnu v našem jídelníčku a jeden měsíc si dát na 100 % vegetariánský. Poprvé nás to napadlo někdy před Vánoci, kdy jsme se ale domluvily, že počkáme a začneme až po svátcích, které zakončíme posledním řízkem až do února 2015 ( a můžeme to rovnou počítat jako novoroční předsevzetí).
Co si budeme povídat, dneska je konec května a my jsme pořád nezačaly :D. Abych ale neměla úplně špatný pocit připravila jsem si aspoň bez masou večeři. 


sobota 23. května 2015

Americké donuty

Opravdu nevím proč ale celý týden mě zaplavovaly obrázky amerických donutů. Všichni foodblogeři, které sleduji na instagramu je v uplynulích dvou týdnech dělali, mí kamarádi si je kupovali na svačinu a pořád o nich někdo mluvil. Vzala jsem to jako znamení a dneska jsem se do nich pustila taky. 
Na donutech je nejlepší, že se nemusíte omezovat a jejich zdobení vás přímo nutí popustit uzdu své fantazii a kreativitě. Polevu můžete udělat ve všech barvách duhy čí postupovat od nejtmavší po nejsvětlejší, pro děti se může poleva obarvit jejich oblíbenou barvou a nebo smíchat několik barev najednou a počkat co z toho vznikne. U polevy to ale teprve začíná, americké koblihy si můžete posypat sypáním na dorty, lentilkami, marshmallow, gumovými medvídky, kokosem, oříšky, lesními plody...
Nikdo ale neřekl, že donuty musí být vyloženě sladké a tak nepohrdněte kombinacemi jako čokoláda s hrubozrnou solí a nebo čokoláda se slanými preclíky, pro fajnšmekry javorový sirup se slaninou.
Já se dneska taky vyřádila, ale zůstala jsem u kombinací, které vím, že mi chutnají a všichni je máme rádi. 

 

sobota 9. května 2015

Vanilkové suflé

Zase se po roce blíží DEN MATEK a i já jsem té své něco připravila. Když jsme byli s bráchou malí celý den jsem vyráběli přáníčka ve tvaru srdíček a nebo se pokoušeli připravit snídani do postele dřív než mamka vstane (To bylo většinou zcela nemožné, protože naše mamka vstává šíleně brzo :D).
V posledních letech se ale naše role rozdělily a já vždycky připravím něco dobrého a brácha v neděli ráno shání kytku a dělá, že na Den matek nezapomněl.
Protože recept přidávám na blog až den před svátkem a ještě k tomu večer, snažila jsem se vybrat recept ze základních ingrediencí, které máme většinou doma vždy a i když se to nezdá vanilkové suflé toto kritérium splňuje na 100%.
Aby byl dezert trochu originálnější ozdobila jsem ho hruškami, které jsem povařila v bílém víně s lžící moučkového cukru.



Špenátovo-bramborové gnocchi

Poprvé jsem gnocchi dělala minulý rok na podzim, tehdy nebyly špenátové, ale dýňové a celá rodina, tedy hlavně mamka, se do nich úplně zamilovala (recept zde : http://epic-food-time.blogspot.cz/2014/09/dynove-gnocchi.html). 
Na jaře je ale celkem obtížné sehnat kvalitní dýni, která je cenově přijatelná a proto jsme se rozhodli udělat klasické gnocchi z brambor a jako třešničku na dortu přidat i trochu špenátu. 
V mém případě je dělaní gnocchů neuvěřitelná piplačka, dokud nepřidáte dostatek mouky tak se vzniklá bramborovo-špenátová hmota všude lepí a mouka se víří až se Vám z toho chce pšikat.
 Z hotové hromady těsta musíte ještě vytvarovat přes 100 malinkých gnocchů což Vám může trvat klidně i půl hodinky (záleží jak jste šikovní).
Když ale gnochci poprvé zkusíte poznáte, že se Vám dlouhá práce a příprava vyplatila. 

*GNOCCHI- Hodně lidí neví jak se správě vyslovuje název této italské přílohy a snaží se s sním poprat po svém, proto není divu, že v češtině nenajdeme více zkomolených názvů než právě u těchto italských knedlíčku. 
V italštině se C+ Chi čte jako KI  a GN jako Ň z toho vyplývá, že řádná výslovnost tohoto jídla je: ŇOKY...

*Gnocchi jsem dala mezi vegetariánská jídla, protože samotné knedlíčky jsou vegetariánské a upečené kuře na fotkách je jen "příloha".

úterý 5. května 2015

Bramborový krém se slaninou a čedarem

Už jsem tu jednou psala jak jsem závislá na mladých kuchařích z americké reality show o vaření Masterchef junior. A právě v jednom z dílů jsem načerpala inspiraci na tento recept, který jsem si ale mírně upravila podle svého.
Většinou se bramborovým krémům vyhýbám protože mi chuťově připomínají bramborovou kaši i když konzistence je trochu jiná. U této polévky to ze začátku bylo stejné, ale po třetí, čtvrté lžičce jsem se do ní úplně zamilovala.


neděle 3. května 2015

1. focení (3/12)

Vím, že první focení mělo být už 11. dubna, ale kvůli počasí a dalším okolnostem jsme celé focení přesunuli na dnešek. 
Opravdu jsem nečekala jak bude celá organizace složitá. Nejen, že musíte najít datum, které se hodí všem modelům a modelkám, ale také spoléhat, že na to focení opravdu přijdou. Každý den nastal nový problém ať už se to týkalo lidí, kteří měli dorazit ale na poslední chvíli odřekli a nebo naopak vůbec nekomunikovali a nebo televizních rosniček, které od pondělí do středy hlásily krásnou slunečnou neděli a ve čvrtek obrátily o 360 stupňů a mělo být naopak zataženo a zima. Když mi odřekla i slečna, která měla celý kalendář fotit uvažovala jsem o tom, že to celé odpískám a focení znovu odsunu. Měla jsem ale nakoupené všechny potřebné suroviny, sehnala jsem všechny modelky a modely a dokonce měla být znovu krásná neděle bez mráčků a tak jsem si řekla, že tuhle šanci nesmím promarnit a do focení jsem se pustila sama.