neděle 29. března 2015

Tvoříme epic food time kalendář

 Dneska to bude poprvé co vás chci informovat o projektu, který společně s pár přáteli chystáme. O co vlastně jde? Jak už jste mohli uhádnout z úvodní fotky chystáme Epic Food Time kalendář pro rok 2016. O několik výtisků proběhne soutěž přímo na blogu nebo na jeho facebookových stránkách. Dneska jsme ale v počátcích celého projektu a jak mě to vlastně napadlo? Co od toho čekám? Proč zrovna kalendář? To vše se dozvíte ve zbytku článku ..




sobota 28. března 2015

Madeleins/ madlenky

Madlenky patří k mnoha tradičním francouzským dezertům. Připravují se z lehkého a vláčného piškotového těsta, které můžeme oživit přidáním citronové nebo pomerančové šťávy a kůry, vanilky, levandulového aroma, mandlí nebo skořice.
První madlenky pocházející z Lotrínska ve Francii prý vymyslela mladá slečna jménem Madelaine, která je prodávala návštěvníkům svatojakubské pouti. K pravdivosti této teorie přispívá i fakt, že madlenky mají tvar mušle a právě mušle jsou považovány jako symbol poutě.



pátek 27. března 2015

Mini hamburgery

Jamie Oliver a Gordon Ramsey, to jsou jména dvou mých nejoblíbenějších a zároveň dvou nejslavnějších kuchařů světa.
Minulý týden jsem dokoukala celé 3 série kuchařské reality show MasterCher junior (soutěž moderoval právě Gordon R. s dvěma dalšími kuchaři) kde byly děti od 9 do 13 let. Popravdě jsem jen s otevřenou pusou koukala jak umí devítileté dítě připravit perfektní steaky, domácí pastu, upéct dort, připravit suflé a završit to kreativními jídly, které musí sami připravit na základě určitého množství přidělených ingrediencí.
Právě v této soutěži jsem se inspirovala k dnešnímu receptu. Domácí housky s česnekovou majonézou, karbanátkem s čerstvou pažitkou a lehkého salátu z rukoly s citronovou šťávou.
Mini hamburgery nebo-li slidery jsou perfektní jako jednohubky na párty nebo k letnímu grilování.







Domácí těstoviny

Včera jsem přišla ze školy a uvědomila si, že jsem na nějakou dobu ztratila úplně zájem o blog. Nemyslím si, že to je něco zvláštního prostě jsem se teď zajímala o úplně jiné věci a projekty o kterých vás budu samozřejmě za pár dnů informovat.
Teď ale k samotnému receptu. Ani nevím co mě to napadlo udělat si domácí těstoviny když jsem neměla tu správnou mouku, strojek na těstoviny a ani nápad na jaký způsob si je udělat. Věděla jsem jen, že mám čas cca hodinu kdy bude ještě dobré světlo na to, abych si mohla jídlo hezky vyfotit.
Těstoviny jsem nakonec nakrájela nožem, z toho vyplývá, že byla každá nudle úplně jiná a normálním špagetám se podobaly jen hodně vzdáleně.
Těsto samo o sobě bylo ale skvělé. Používala se zde jen hladká mouka, kterou mám doma vždycky po ruce, sůl a vejce.
Těstoviny jsem udělala "á la co mám v lednici" a proto nesměla chybět sýrová omáčka z 5 druhů sýru, které jsem doma našla, zbytek na kostičky nakrájené slaniny, hrst žampionů a čerstvá pažitka, kterou mamka koupila den před tím.


Francouzské tousty

Jsou to asi dva týdny zpátky co jsem musela zajít pro něco do obchodu a objevila tam kilovou krabičku úžasných velkých červených jahod. Hned co jsem je spatřila začaly se mi v hlavě rýsovat všelijaké nápady a recepty, které bych mohla udělat. Ze všech návrhů vyhrály francouzské tousty s velkou mísou čerstvě nakrájených jahod.
Jak už jsem psala francouzské tousty jsem dělala už celkem dávno, ale až dneska večer jsem se konečně rozhoupala k tomu, abych sem recept na ně konečně dala.
O co vlastně jde? I když se tousty jmenují francouzské nejčastěji je můžeme najít v Americe. Jde o dobrou sladkou snídani nebo svačinu slouženou z toustů, vajec, voňavé skořice a cokoli dalšího od různých druhů ovoce, jogurtu, zakysané smetany nebo zmrzliny.



sobota 7. března 2015

Kuskusový salát

Pamatuji si, že když jsme měli kuskusový salát ve škole vůbec mi nechutnal. Ještě dneska mám husí kůži, když si v hlavě vybavím octovou chuť salátu a rozvařená kuskusová zrníčka, která se spojila v jednu velkou nahnědlou kouli.
Já měla ale to štěstí, že jsme kuskus hodně jedli i doma a tak se mi nezhnusil, jako většině mých přátel ze základní školy.
Kuskusový salát je rychlý dietní a velice dobrý. Můžeme ho dělat teplý nebo studený a nebo experimentovat a zkusit varianty salátu na sladko např. s ořechy, medem a sušenými švestkami.
Dneska se ale držím klasiky a udělala jsem salát s mou nejoblíbenější kombinaci: grilované papriky, kukuřice a červená cibule. Protože můj mladší brácha odmítá jíst cokoli bez masa udělala jsem k salátu přírodní krůtí řízek se sezamovými semínky.