sobota 22. listopadu 2014

Kotlety na tmavém pivu

Pro podzimní dny platí, že jsou převážně sychravé a studené. Venku fouká chladný vítr a nikomu se nechce vůbec nic dělat. U nás doma jsme všichni vyspávali skoro až do oběda a proto jsme se rozhodli vypustit snídani, ale připravit si o to lepší oběd.
Kotlety jsem vybrala proto, že si před pár dny můj mladší brácha stěžoval, že s námi musí jíst jen samou zeleninu a ovoce a chybí mu nějaký pořádný kus masa. Spojení kotlet s pivem napadlo mojí mamku a mně se ten nápad hned líbil, protože tahle kombinace není úplně neznámá, ale méně používaná o proti kotletám se smetanou a podobně. 
K masu jsem si jako přílohu udělala dušenou kapustu a bramborovou kaši, ale nikdo nevylučuje si ke kotletám opéct kousek chleba a vše zapít zbytkem použitého piva.




pondělí 17. listopadu 2014

Mramorová bábovka

Každou chvilku má přijít na návštěvu naše rodinná kamarádka a oční lékařka se svou rodinou. Přinese mi ukázku brýlí z nové podzimní kolekce a já si budu moct vybrat nové okuláry z pohodlí domova. Abych se jí nějak odvděčila, upekla jsem klasiku každé správné babičky, mramorovou bábovku.
Jako malá jsem si lámala hlavu nad tím, jak se mamce povedlo, že má bábovka dvě barvy. Brala jsem to jako kouzlo, které se snad jednou taky naučím. Babička ale bábovku dotáhla do takového levelu, že už nebyla jen bílá a hnědá, ale díky přidanému barvivu třeba růžová a fialova, zelená a modrá nebo červená a oranžová.
Díky všem těmhle vychytávkám se mi při pečení této bábovky vždy vykouzlí úsměv na tváři a chutná mi o to víc.