čtvrtek 27. února 2014

Čokoládový koláč

Koláč jsem zkoušela poprvé, ale perfektně se mi povedl. Těsto je tenké,ale přesto upečené a nerozpadá se. Určitě by nebylo špatné udělat ho i v podobě minikoláčků třeba na nějakou oslavu. Jako ozdobu můžeme použít čokoládové hoblinky, které uděláme tak, že: Rozpustíme si 150g čokolády ve vodní lázni. Paletovým nožem si čokoládu rozetřu v tenké vrstvě na hladkou plochu (NE NA DŘEVO!!!).Necháme vychladnout a ostrým nožem naškrábeme hoblinky...



úterý 11. února 2014

PALAČINKY

Palačinky, sladká klasika pocházející z Francie (LES CREPES). Palačinky můžeme najít jako dezert v každé restauraci a nebo jako jedno z hlavních jídel, pokud si je dáme ve slané, ne však méně známe, verzi.
V obchodech můžeme koupit palačinky v krabičce, které stojí třeba i 40 korun a jediné co v krabičkách je směs mouky, ke které stejně přidáme vejce, mléko atd. Proč si proto neudělat palačinky rovnou od začátku a za nižší cenu?



středa 5. února 2014

Kavárna a restaurace Radhoštˇ

Mezi mé oblíbené podniky patří nově otevřená restaurace Radhoštˇ  ve Frýdku-Místku.
Interiér je zařízen do secesního stylu. Hned při vstupu do restaurace Vás zaujmou nástěnné malby, které vypadají jako ze středověkého zámku. Francouzský styl restaurace podtrhují  velká zrcadla na stěnách a elegantní lustry, které můžeme najít v místnosti hned několikrát.
V restauraci se nachází i stejně zařízený nekuřácký salonek.





Jídelníček restaurace se orientuje do Francie. Přes týden zde mají velmi originální menička, která i přesto, že jsou levnější než ostatní jídla vypadají velmi luxusně. Já osobně jsem z týdenního menu vyzkoušela "Kohouta na víně s pečenými brambory" a vůbec jsem si neuvědomila, že je to vlastně "jen" denní nabídka a ne speciality ze stálého jídelního lístku. V tom, ale můžeme najít další dobroty jako jsou steaky, saláty, bagety, zapékaná jídla, palačinky (slané i sladké) a výborné domácí dezerty nebo quiche.
   Ceny jsou podle mého názoru velmi přijatelné. Denní menu s polévkou stojí k dnešnímu dni 79 Kč.

neděle 2. února 2014

Čokoládové suflé

Čokoláda je podle mě jedna z nejlepších věcí na světě. Proč si proto nevychutnat něco tak dobrého jako je čokoládové suflé? Protože se jí za tepla, přijde mi to jako super věc k chladným, zimním večerům.
Suflé není zrovna jednoduché, ale s trochou snahy se zvládne všechno..

INGREDIENCE:
210g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
40g másla + trochu na vymazáni formiček
100g cukru krupice
2 lžíce hladké mouky
3 kusy vajec- žloutky a bílky zvlášť
moučkový cukr na posypání







  1. troubu předehřejte na 180 
  2. Formičky na suflé vymažte máslem a vysypte cukrem 
  3. Čokoládu nalámejte na kusy a nechte pomalu rozpustit ve vodní lázni
  4. V jiné míse utřete žloutky s cukrem a přidejte hladkou mouku. Po promíchání opatrně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu
  5. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně přimíchejte do čokolády 
  6. Směsí naplňte připravené formičky a dejte péct 9-10 minut
HOTOVÉ SUFLÉ POSYPTE MOUČKOVÝM CUKREM A IHNED PODÁVEJTE.